Diumenge, 28 d'abril de 2024

La neu ja no cau del cel

Reflexió d'un lector del diari sobre la nova realitat de l'escalfament global, la neu produïda i les estacions d'esquí

Opinió Pallars | 29 de desembre de 2023 a les 10:02
Canons de neu en funcionament a Espot, en imatge d'arxiu | FGC
Senyor director,

Amb pocs anys hem passat d'utilitzar els canons o innivadors (que queda menys bèl·lic) de neu, artificial, produïda o cultivada, o el que és el mateix, de cultivar neu produïda artificialment, per millorar algunes zones dels dominis esquiables, a utilitzar centenars de canons i garantir en poques hores la innivació de tot el domini esquiable per quasi tota la temporada.

Hem arribat al límit de la potència, semblaria que ja tenim el problema solucionat, però ara a més de la variable quantitat de neu natural, tenim una altra variable que ens complica més la tasca innivadora. Aquesta és la variable temperatura, i si no neva o neva poc, podem fabricar neu o molta neu, però si la temperatura no és prou baixa, no serveix de res l'exèrcit de canons. Tot i això ara sembla que podrem fer neu si utilitzem algun mineral per a aconseguir la fabricació de neu a temperatures més altes. Perfecte, així ja ho tenim tot solucionat. No neva, la temperatura és alta, però podem fabricar neu.

Si ens ho mirem des del punt de vista de l'esquiador o del sector turístic o comercial, dels treballadors del món de la neu, semblarà que tot aquests esforços de mitigació dels efectes del canvi climàtic estan funcionant satisfactòriament. Però si realment ens posem a reflexionar, amb silenci, si això té algun sentit o algun futur, si això serveix per millorar alguna cosa, si tots aquests esforços en pocs anys es convertiran en restes inservibles d'un passat on l'únic important era continuar endavant a qualsevol preu...

És molt fàcil criticar la fabricació de neu artificial, de fet hi ha força arguments per fer-ho i encara més en un context de sequera. També és molt difícil suggerir altres solucions o alternatives.

El més preocupant de tot és que tot i la gran infraestructura i potència de fabricació de neu, actualment les estacions d'esquí tenen uns percentatges molt baixos d'instal·lacions operatives. Hem arribat a un punt on ens podríem plantejar si el millor és començar ja una transició que ens porti a un model turístic que no depengui de la neu, tot esperant a veure qui és el primer valent convertit en màrtir a anunciar que ja és l'hora començar a desmuntar.

Xavier Solé Sabater
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació