Divendres, 3 de maig de 2024
població

El Pallars Sobirà, la comarca catalana amb menys densitat de població

Per municipis, Esterri d'Àneu lidera el rànquing pallarès amb 98 habitants per quilòmetre quadrat

Pallars Digital Pallars | 7 de desembre de 2023 a les 08:00
Tot i ser el municipi més poblat, Tremp té una densitat de 19,5 habitants per quilòmetre quadrat a causa de la seva gran superfície | Nació
És un fet que les comarques catalanes de muntanya presenten una densitat de població infinitament més baixa que els grans nuclis urbans. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el Pallars Sobirà, per exemple, és la comarca amb menys densitat de població de Catalunya. En total, 5,2 persones per quilòmetre quadrat; una dada que no agafa ningú per sorpresa si tenim en compte l'extensió de la comarca, la seva orografia i al mateix temps el nombre d'habitants. A escala general, al 83% de Catalunya no hi viu ningú.


Seguint aquesta mateixa norma, es produeix una certa paradoxa. Els municipis més poblats del Pallars no són els que tenen més densitat de població. El factor principal que fa girar la truita és, com ja s'ha dit, l'extensió del territori. Així, el municipi de Tremp -el més gran de Catalunya- tot i ser el més poblat de les dos comarques (5.893 habitants), té una densitat de 19,5 habitants per quilòmetre quadrat.
 
La realitat, però, canvia dràsticament si ens fixem només en la densitat de la ciutat pallaresa, on viuen prop de 1.000 persones en cadascuna de les seves quatre seccions censals. Per altra banda, la Pobla de Segur -segon municipi més poblat del Pallars- presenta una excepció, que també s'explica per la seva superfície i els pocs nuclis disseminats. Té una densitat de 92,9 h/km², la segona més alta de les dos comarques. Mentrestant, Esterri d'Àneu, amb 832 habitants i 8,5 km² de superfície, té una densitat de 98 habitants per quilòmetre quadrat, la més alta de les dos comarques.

 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació