Dissabte, 27 d'abril de 2024
llei de muntanya

Els alcaldes del Jussà demanen accelerar la tramitació de la nova Llei de Muntanya

La directora general de Muntanya i Litoral, Roser Bombardó, presenta als alcaldes la proposta de la nova Llei, que aviat sortirà a exposició pública

Pallars Digital Tremp | 4 de desembre de 2023 a les 09:00
Imatge del Consell d'Alcaldies celebrat divendres passat | CCPJ
El Consell d’Alcaldies del Pallars Jussà ha manifestat durant el darrer ple, celebrat divendres passat, la necessitat d’una nova llei d’Alta Muntanya que inclogui polítiques específiques per aquests territoris i ha demanat accelerar la tramitació parlamentària perquè sigui una realitat pròximament.

Segons Roser Bombardó, directora general de Muntanya i Litoral, la nova llei, a diferència de l’anterior aprovada el 1983, defineix un àmbit territorial més restringit seguint criteris físics i demogràfics que inclou les sis comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran més el Solsonès, Ripollès i el Berguedà.
 
Segons Bombardó la futura Llei de Muntanya, que ja disposa d’un nou text articulat i ben aviat sortirà a exposició pública, ha de dotar d’eines i recursos per promoure polítiques que parteixin del propi territori.

Una d’aquestes eines serà l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), que assumirà noves funcions. D’una banda, operarà com a observatori del territori i també com a oficina tècnica des d’on es desenvoluparan els projectes estratègics que es defineixin dins del Pla d’Actuacions Estratègiques que es preveu que s’elabori cada sis anys.
 

«Estratègia del Pirineu»

També s’ha presentat davant el Consell d’Alcaldies el projecte Estratègia del Pirineu, que ve a ser el primer pla d’actuacions que es desenvoluparà com a programa pilot. Joan Masferrer, director General d’Estratègia Territorial, ha explicat els eixos que inclou el pla, així com els projectes que en pengen i que han de complir les premisses de ser transformadors del territori i singulars.
 
Els eixos que inclou són l’habitatge, potenciar el coneixement, la gestió forestal, el transport i la mobilitat, la gestió del sector primari, el turisme, l’esport de muntanya i les energies renovables. Els alcaldes i alcaldesses del Pallars Jussà han mostrat la seva preocupació per la gestió forestal, ja que afecta molts municipis com a propietaris que són de grans extensions de massa forestal.

En aquest sentit, el president del Consell d’Alcaldies, Jordi Navarra, ha posat de manifest, juntament amb altres alcaldes i alcaldesses, la manca de recursos per fer una bona gestió i el perill greu d’incendi en què es troben molts d’ells. També la manca d’habitatge o la precarietat de moltes vies d’accés a nuclis han estat altres dels eixos que des de les alcaldies del Pallars Jussà es consideren prioritàries de cara a millorar les condicions dels municipis pirinencs i evitar-ne la despoblació.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació