Divendres, 3 de maig de 2024

Xavier Gabriel projecta un nou esport d'aventura amb aerolliscadors per remuntar la Noguera Pallaresa

L'empresari de Sort també estudia la possibilitat de fer renéixer l'estació de Llessui amb aquesta modalitat

Pallars Digital 26 de març de 2014 a les 12:47
L'emprenedor pallarès Xavier Gabriel té previst posar en marxa aquest mateix estiu una empresa d'esports d'aventura que es convertiria en la primera d'Europa especialitzada en pujar els rius en lloc de baixar-los. Tal i com avança el diari La Manyana, Gabriel assegura que només estan pendents dels permisos de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i de la Generalitat per iniciar l'activitat el mes de juliol.
 
La intenció és que aquesta pionera iniciativa turística, que ha anomenat 'contring', es desenvolupi a la Noguera Pallaresa, en el tram comprès entre Collegats i Llavorsí, un trajecte de 52 quilòmetres de distància. Les embarcacions que farien les rutes s'estan fabricant en aquests moments als Estats Units.
 
Gabriel va explicar que es tracta d'uns aerolliscadors, anomenats 'hovercrafts', que es mouen en llançar grans quantitats d'aire contra una superfície que es troba sota. Això genera un matalàs d'aire que li permet desplaçar-se sobre qualsevol superfície horitzontal com per exemple l'aigua o la neu, sense estar pròpiament en contacte amb ella.
 
El conegut propietari de l'administració de loteria 'La Bruixa d'Or' ha negociat l'exclusiva per a tot Europa per aquest tipus d'embarcacions. Gabriel explica que aquestes aeronaus són habituals als Estats Units, principalment en zones de llacs. De fet, Gabriel també preveu que els 'hovercrafts' puguin lliscar i levitar pels pantans de Sant Antoni, a Tremp, i de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu. 
 
Un sistema que també vol aplicar a Llessui
 
Així mateix, l'empresari de Sort ha explicat a Pallars Digital que també es planteja reobrir l'estació d'esquí de Llessui aprofitant la implantació dels 'hovercrafts' al Pallars. En aquest cas, la pràctica es limitaria a la temporada d'hivern, fins que no es realitzi un estudi concret sobre les possibilitats de desplaçament dels aerolliscadors per la muntanya en absència de neu. 
 
Les aeronaus permetrien pujar els esquiadors a les cotes més altes de l'estació per després poder baixar esquiant o amb el mateix vehicle. Segons Gabriel, "la idea és donar vida a Llessui", una estació que considera com "la millor estació del món", pel component nostàlgic de ser l'indret "on molts pallaresos vam aprendre a esquiar".
 
L'empresari de Sort planteja aquest nou negoci com un revulsiu econòmic i turístic per a la zona del Pallars, ja que tot fa preveure que pot atraure un nombrós públic amb ganes de provar la sensació d'anar a contracorrent, ja sigui en un riu o en una estació com Llessui. Aquests nous vehicles podran circular en trams difícils del riu a velocitats mitjanes d'uns 60 quilòmetres per hora.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor