Diumenge, 28 d'abril de 2024
medi natural

Torna la brama del cérvol al Pallars: visites, horaris i punts d'informació

Boumort, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva de Caça de l'Alt Pallars són els punts des d’on es pot observar un dels espectacles més impressionants de la natura

Pallars Digital Pallars | 16 de setembre de 2023 a les 09:05
Un cérvol fent un bram durant l'època de zel | Jesús-Pau Vàzquez
Com cada setembre a les portes de la tardor, el Pallars dona el tret de sortida a una nova temporada de la brama del cérvol. Espais com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i especialment les reserves de caça de Boumort i de l'Alt Pallars, esdevenen punts des d'on observar un dels espectacles més impressionants de la natura.

Entre els mesos de setembre i octubre, la brama del cérvol, durant la qual els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i rascant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc, mentre que el moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per ser el més respectuós possible, però, és bàsic seguir una sèrie de consells, com respectar el silenci, ja que l’oïda és el sentit que tenen més desenvolupat d'aquests animals. Per això cal evitar fer sorolls. També respectar les distàncies, donat que per la seguretat de l’animal i la dels observadors, cal evitar apropar-se als cérvols durant l’època de la brama.

Són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible. Una distància mínima d’uns 50 metres s’hauria de preservar sempre. També es recomana anar acompanyat d’un guia, perquè per gaudir al màxim de l’experiència val la pena contractar experts que coneguin el territori. I també és necessari portar prismàtics i així poder observar els cérvols amb comoditat des de la distància.

Aquest fenomen natural i cíclic ha esdevingut des de fa anys en un gran atractiu turístic per als amants de la natura i la fauna i cada any són més els que la descobreixen.

Brama del cérvol al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l'Alt Pallars


Al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l'Alt Pallars s'han habilitat tres punts d'observació gratuïts a les Ares, Alós d'Isil i Cerbi, que estaran oberts en cap de setmana des del 16 de setembre fins el 15 d'octubre. Els punts d'observació disposaran d'informadors i material òptic des de trenc d'alba fins a les 11h i de 17h fins al vespre.
 
Així mateix, els guies intèrprets acreditats del Parc Natural de l'Alt Pirineu us poden acompanyar, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l'experiència amb intensitat i seguretat. En aquest lloc web es poden consultar les empreses acreditades. Un servei de vigilància vetllarà per que no s'hi realitzin activitats guiades d'observació de brama sense autorització.

Brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort


A la Reserva Nacional de Caça de Boumort hi haurà un punt d'informació al Mirador de Fites que estarà operatiu els dies 16, 17, 23, 24, 25 i 30 de setembre, i 1, 7, 8, 12, 23, 14, i 15 d'octubre. L'accés és lliure i gratuït. 

L'horari d'atenció al públic en aquest punt serà durant el mes de setembre de 8h del matí a 20h de la tarda, excepte els dies 17 i 25, que estarà obert de 8h a 14h. A l'octubre també estarà obert de 8h a 20h, menys el dia 15 que serà de 8h a 14h. D'altra banda, s'ha habilitat del 15 de setembre al 15 d'octubre una zona reservada exclusivament per a visites guiades amb empreses autoritzades.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació