Dissabte, 27 d'abril de 2024
onada de calor

Sis municipis del Pallars Jussà, en alerta per alt risc d'incendi forestal

S’ha restringit l’accés a set espais naturals, entre els quals el Montsec, i Protecció Civil ha posat en alerta el pla Infocat

Pallars Digital Pallars Jussà | 21 d'agost de 2023 a les 08:42
Imatge de la zona del Montsec afectada per l'incendi forestal de l'any passat | Sandra Artiol
Sis municipis del Pallars Jussà es troben des d'aquest dilluns a la mitjanit en risc molt alt d'incendi forestal. En la darrera actualització, els Agents Rurals fixen el nivell 3 del Pla Alfa a Abella de la ConcaCastell de MurGavet de la ConcaIsona i Conca DellàLlimiana i Sant Esteve de la Sarga, juntament amb 64 municipis de tota Catalunya.

Mentrestant, la resta de la comarca es troba en el nivell 2, amb un perill alt o molt alt d'incendi, i el Pallars Sobirà continua al nivell 1, amb un risc alt o moderat. En el cas de les zones amb nivell màxim, a partir de la mitjanit s'han tancat els accessos als espais naturals. En el cas del Pallars Jussà, l'únic afectat és el Montsec, mentre que a la resta del país també s'han barrat els del Garraf, el Montmell-Marmellar, els Ports i la Baronia de Rialb.
   
Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són causats d’una manera o altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. A més, s'ha fet una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc, i es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.
 
De fet, Protecció Civil ha anunciat aquest diumenge a la nit que posava en alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d'incendi forestal que auguren "extrem" pràcticament tota la setmana. La decisió s'ha pres en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d'emergències i organismes implicats. Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s'avisi ràpidament al telèfon d'emergències 112.
 

Calor intensa la primera meitat de la setmana

 
D'altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que aquesta configuració ha permès l'entrada d'una irrupció càlida de procedència africana. A punts de Ponent, i també en punts de la Conca de Tremp i la Conca Dellà, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39 i els 41 graus.

Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38 graus, i a la resta del territori entre 35 i 38 graus. L’episodi començaria a remetre de cara a divendres, tot i que no es descarta que es pugui allargar.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació