Dissabte, 27 d'abril de 2024
Meteorologia

Avís de calor intensa al Pallars per a aquest dimecres i dijous

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, dijous es podrien superar els 40ºC en punts com la Conca de Tremp o la Conca Dellà

Pallars Digital Pallars | 9 d'agost de 2023 a les 08:49
Vista del pantà de Sant Antoni la setmana passada | TGE
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de calor al Pallars Jussà i el Pallars Sobirà pels pròxims dos dies. Aquest dimecres a la tarda, entre les 12h i les 18h, es preveu calor intensa a Catalunya i l'avís de perill màxim, d'1 sobre una escala de 6, també se centra a les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Noguera.
   
De cara a dijous, es preveu un augment de la calor a la meitat oest de Catalunya a la tarda, amb un avís de perill de 4 sobre 6, a la tarda. El valor màxim que es preveu assolir són 42ºC en punts com la Conca de Tremp.o la Conca Dellà. 

De fet, aquest dimarts els termòmetres ja han començat a pujar en alguns indrets de la geografia pallaresa. A Sant Romà d'Abella, per exemple, la temperatura màxima s'ha enfilat fins als 35,4 graus

Davant d'aquest nou episodi de calor intensa, els Agents Rurals han activat el nivell 2 del Pla Alfa per risc d'incendi forestal al Pallars Jussà, mentre que el Pallars Sobirà es troba en el nivell 1. Aquest fet suposa que diverses activitats amb perill de foc queden regulades o suspeses, com per exemple la crema de restes, els focs d'esbarjo, així com el llançament de pirotècnia, els castells de foc o les barbacoes

Què implica cada nivell del Pla Alfa?


El nivell 1 del pla desplegat pels Agents rurals implica una vigilància prioritària dels incendis forestals per davant d'altres tasques que són competència d'aquest cos. Així, es controlen columnes de fum en terrenys forestals i no forestals a menys de 500m de zones forestals, identifiquen els autors dels focs, han de fer apagar els focs en cas de perill i fan control sobre llocs predeterminats d'especial risc.

Pel que fa al nivell 2, que suposa una vigilància exclusiva dels incendis forestals, a més de dur a terme les tasques del nivell 1, també controlen la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, es posen en marxa punts de guaita estratègics i es controlen, també, abocadors predeterminats.

I finalment, amb el nivell 3 es restringeix l'accés a massissos forestals, com a mesura prioritària. A més de dur a terme les tasques del nivell 1 i 2, també s'estableix un comitè de coordinació a la seu de la Unitat Operativa, s'estableixen centres de coordinació d'efectius a les zones d'actuació i s'anul·len les autoritzacions per fer foc, excepte les excepcionals.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació