Dissabte, 27 d'abril de 2024
arqueologia

​Es reprenen les excavacions arqueològiques a la cova dels Muricecs després de 30 anys

S'hi han trobat eines fetes en pedra pels grups humans neandertals que van habitar el Prepirineu català fa més de 50.000 anys

Pallars Digital Llimiana | 4 d'agost de 2023 a les 12:07
Imatge dels treballs a la Cova dels Muricecs aquest juliol | Joan Daura
Aquest estiu, un equip arqueològic de la Universitat de Barcelona (UB) encapçalat per la investigadora del programa Ramon y Cajal, Montserrat Sanz i el professor Joan Daura, han reprès les excavacions arqueològiques a la cova dels Muricecs, una cavitat situada al congost de Terradets, dins els límits municipals de Llimiana.

La cova dels Muricecs és una de les cavitats més conegudes del Pallars i des de feia gairebé 30 anys que no s’hi havien fet excavacions arqueològiques. De fet la darrera campanya, va ser duta a terme per la mateixa UB l’any 1996-97 i, amb anterioritat a aquesta, el 1969. Ara, un nou equip, el format pel Grup de Recerca del Quaternari (SERP) hi ha tornat a excavar durant 15 dies.

Les intervencions, realitzades a la zona de l’entrada de la cova durant el mes de juliol, confirmen que encara romanen moltes restes arqueològiques per descobrir. Durant aquesta campanya s’hi han realitzat treballs de condicionament i de neteja, ja que des de la última excavació la cavitat ha estat molt freqüentada.

Una troballa interessant ha estat la d’eines fetes en pedra pels grups humans neandertals que van habitar el Prepirineu català fa més de 50.000 anys. Es tracta, segons els arqueòlegs, d'un fet destacable, ja que confirma un poblament molt antic en aquesta zona. A més, s’han descobert restes de fauna pleistocena, fonamentalment restes de petits herbívors, com ara cèrvids i caprins.

L’equip arqueològic ha estat integrat per un total de 12 persones, entre les quals s’inclouen especialistes de diferents disciplines com l’arqueozoologia, la tecnologia lítica, les datacions o la restauració entre d’altres. Actualment, la cova presenta un accés restringit i regulat per part de l’Ajuntament de Llimiana, fet que garanteix la protecció de la cavitat i del seu entorn natural.

La intervenció ha estat finançada pel Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà a través de l'Epicentre, el centre de visitants del Geoparc, on s’han realitzat les tasques de laboratori coordinades per Blanca Sicilia, i el suport de l’Ajuntament de Llimiana.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació