Dimarts, 28 de maig de 2024
habitatge

Neix «El Rogle»: un nou projecte d'habitatge social a Tremp per a persones en exclusió residencial

Tres entitats del Pallars busquen edificis buits per acollir persones en situació de solitud no desitjada

Pallars Digital Tremp | 25 de juliol de 2023 a les 15:57
Membres de les tres entitats impulsores davant l'edifici que volen rehabilitar | M. Lluvich / ACN
Tremp ha acollit aquest dimarts la presentació del projecte pilot El Rogle, que neix amb l'objectiu de donar resposta a dues necessitats d'habitatge que cada vegada més evidents al Pallars Jussà. Per una banda, actuar davant de l'augment de persones que viuen en situació de solitud no desitjada per falta de referents o de xarxa familiar; i per l'altra, activar algun dels habitatges buits i en desús que actualment hi ha a la comarca.

La iniciava sorgeix de la cooperació entre tres entitats pallareses que pretenen sumar els seus àmbits d'especialització i treballar conjuntament pel projecte. La proposta la lidera Alba Jussà juntament amb Coop d'Era, una cooperatuva d'arquitectes amb seu a Altron, i mOntanyanes, una empresa de dinamització i desenvolupament local en àrees de muntanya, ubicada a Rialp​. A més, el projecte compta amb personal propi específic per a dur a terme les tasques d'acompanyament i seguiment en tot el procés.
 

Un l'edifici de Tremp estigui rehabilitat, s'hi oferirà lloguer d'habitacions i un espai comunitari. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Els membres del projecte ja han començat a treballar per adaptar un edifici a Tremp que acollirà sis pisos; quatre per a joves migrats no acompanyats i dos per a persones en situació de solitud no desitjada. Alguns dels col·lectius que poden ser susceptibles de residir als habitatges són persones soles i en risc d'exclusió residencial; com per exemple, persones grans que viuen soles, o persones que per la seva situació actual no tenen una xarxa social sòlida.

Un cop estigui rehabilitat l'edifici de la capital del Jussà, s'hi oferirà lloguer d'habitacions i un espai comunitari compartit. D'aquesta manera, es vol facilitar l'accés a un habitatge digne i també potenciar la fórmula del cohabitatge com una alternativa que impacta positivament en la vida de les persones.
 
Maria Helena Vicente, coordinadora d'Alba Jussà, ha explicat que paral·lelament, s'està iniciant una crida per a adquirir altres immobles a Tremp o en altres nuclis de la comarca. La voluntat, tant de l'immoble que ja s'està rehabilitant com del que està en procés de cerca, és que puguin disposar d'un petit nombre d'habitatges, però alhora disposar d'espais comunitaris, en els que també s'hi puguin acollir activitats i serveis obertes al municipi.

Vicente ha explicat que des d'Alba Jussà havien detectat que tenien moltes persones en una situació de solitud no desitjada i, a la vegada, en situació d'exclusió residencial. Aquesta problemàtica, unida a la quantitat d'habitatges buits, en desús, i que s'estaven fent malbé, ha portat a plantejar el projecte El Rogle.

Víctor Fuses, propietari de l'edifici explica que ha apostat per aquest projecte donat que portava mesos amb els pisos desocupats i ha afegit que gestionar un edifici amb sis llogaters diferents era complicat i ha optat per aquesta opció per evitar "possibles problemes". A més, afirma, aquest projecte té "un component social interessant". El Rogle disposa de finançament per a tres anys, procedent dels fons europeus Next Generation.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació