Diumenge, 16 de juny de 2024
municipis

La Diputació de Lleida vol escurçar a tres mesos els tràmits per impulsar projectes municipals

El president Joan Talarn afirma que des de Barcelona "cada vegada tenen més clar" que cal combatre el despoblament

Pallars Digital Pallars | 20 de juliol de 2023 a les 08:42
Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida | I. Gómez / ACN
La Diputació de Lleida preveu escurçar fins a tres mesos els tràmits per tirar endavant els projectes que volen impulsar els municipis. En una entrevista amb l'ACN, el recent renovat president Joan Talarn ha destacat que així ho estipula el cartipàs aprovat divendres, amb la delegació d'algunes funcions del ple a la junta de govern per guanyar en "agilitat i rapidesa" sense perdre transparència amb la resta de grups.

Talarn també ha dit que als despatxos de Barcelona "cada vegada tenen més clar" que cal combatre el despoblament i per això ha defensat la necessitat de mantenir serveis perquè la gent es quedi al món rural. El president de la Diputació vol fer més àgil la institució als municipis i per això assegura que ja han començat a posar remei a la lenta burocràcia que endarrereix l'aprovació i execució de projectes que plantegen els municipis i que es pot allargar fins a uns cinc mesos de mitjana.
 
Ho faran amb la delegació d'algunes funcions del ple a la junta de govern. Un exemple seria, en relació a les obres ja pressupostades, "que tothom sabia que s'havien de fer", s'aprovaran per junta de govern i tot serà molt més ràpid. Fins ara només s'aprovaven per junta aquells projectes de fins a 120.000 euros.

Els convenis, de fins a 60.000 euros, també s'aprovaran per junta de govern i això vol dir que es guanyarà temps sense perdre transparència, remarca Talarn, ja que les decisions de la junta s'envien a cadascun dels grups i després es passen per ple. En aquest sentit, el president lamenta la dificultat de "casar" el control necessari que tenen les administracions amb la rapidesa que demana el segle XXI, "on necessites que les coses es produeixin al moment".

Consciència per frenar el despoblament

 
Un dels cavalls de batalla del govern de la diputació del passat mandat va ser la lluita per frenar el despoblament de nuclis rurals de la demarcació de Lleida. Després de quatre anys, Joan Talarn diu que té la sensació que cada vegada hi ha més consciència als despatxos de Barcelona de la necessitat de frenar aquesta davallada d'habitants davant una realitat catalana que està marcada per una costa molt poblada i un interior que no ho està tant.
 
Talarn apunta que s'està fent "bona feina" i que aquesta serveix per canviar la visió que s'ha tingut fins ara. Així, posa en valor projectes del Govern com l'estatut del municipi rural. Així mateix, destaca que és important no quedar-se només amb el lament del despoblament sinó que cal defensar que hi ha "projecte" per contribuir que la gent es quedi a viure al món rural. D'aquesta manera, parla del projecte desenvolupat a través del Patronat de Promoció Econòmica per impulsar Lleida com a capital de la bioeconomia i referència de l'agroindustria.

El president de la Diputació també situa el turisme com un "element clau", lligat a la millora de les vies de comunicació. Des de l'ens es publicarà el pla de revisió de tots els camins que permetrà fer "una foto de tot el que tenim". En paral·lel, també hi ha tot el projecte de desplegament de la fibra òptica, la reivindicació per mantenir caixers automàtics als pobles i metges a cada consultori. Tot un conjunt de serveis que segons Talarn han de fer atractiu que la gent s'hi quedi a viure.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació