Dissabte, 27 d'abril de 2024
contingut patrocinat

No ens aturem!

La cooperativa Energia del Pallars Jussà ja té finançament per al 100% del projecte, però el procés de concessió de les teulades públiques avança molt lentament

Redacció Pallars | 12 de juny de 2023 a les 12:26
Plaques solars instal·lades en una teulada en una població catalana | Arxiu
Plaques solars instal·lades en una teulada en una població catalana | Arxiu

Aprofitem l’oportunitat que ens facilita Pallars Digital per fer públic el moment en què es troba la cooperativa Energia del Pallars Jussà.

D’una banda hem de celebrar que ja tenim finançament per al 100% del valor del projecte. L’Institut Català de Finances aportarà 455.000 euros a retornar en sis anys, amb un de carència, és a dir, que el primer any només es pagaran interessos, i tot sense cap mena d’aval. La resta, 150.000 euros, s’obtindrà a través de la plataforma ECrowd de finançament col·lectiu, amb les mateixes condicions. Quan s’activi la captació per part d'Ecrowd, informarem a tothom, doncs l’interès que oferiran per les aportacions serà del 5,5%. En general, aquesta plataforma accepta aportacions individuals a partir de 50 euros. Primer s’oferirà a la ciutadania del Pallars Jussà i després, si no es cobreix tot el capital, s’obrirà a tot Catalunya.

A la part negativa hem de dir que no disposem de la concessió de cap teulada pública de les que hem estat negociant, una a Isona, dos a Tremp, una a Talarn i dos a la Pobla de Segur, doncs el procés administratiu de concessió és complex. Des de l’Oficina de Transició Energètica del consell comarcal es va convocar una reunió amb els secretaris i secretaries dels ajuntaments per unificar criteris, i confiem que vagi endavant, doncs els temps que tenim és molt limitat.

Per si un cas, hem demanat a l'Institut per la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que és l’entitat que ens va concedir la subvenció, una pròrroga de nou mesos, que finalitzaria el 31 de maig del 2024, però encara no hem tingut resposta. Ens diuen que ens concediran una pròrroga, però no sabem de quants mesos. Ens fa por que sigui fins a 31 de desembre i encara no disposem de les teulades comentades.

És per tot això que no hem demanat a ningú les aportacions de 100 euros per entrar a formar part de la cooperativa, doncs de les teulades n’estem parlant des de febrer de l’any passat, i la negociació per aconseguir finançament va començar ara fa 12 mesos. Tot és extraordinàriament lent i no volem demanar uns diners que potser haurem de retornar.

Malgrat el que hem explicat fins aquí, seguim treballant intensament per tal d’assolir l’objectiu, que recolzen els 177 consumidors que han demanat participar-hi, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i, recentment, la Síndic de Greuges, que es posiciona a favor de la ciutadania que té l’oportunitat de rebre electricitat renovable, de proximitat i a un preu inferior del que ofereixen les comercialitzadores.

De moment, demanem paciència i us fem saber que no ens hem aturat en cap moment, però és ben clar que les novetats són especialment difícils d’implementar.

Santi Martínez Farrero
President de la cooperativa Energia del Pallars Jussà


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació