Dimecres, 29 de maig de 2024
agricultura

El Pallars Sobirà recupera dos varietats antigues de tomata

El consell comarcal ha repartit 1.000 exemplars de 'popa de vaca' i 'redona' per tornar a plantar als horts

Pallars Digital Sort | 22 de maig de 2023 a les 08:51
Tomatera de la varietat coneguda popularment com a 'popa de vaca' | M. Lluvich / ACN
Des de l'any 2005, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà desenvolupa un projecte de recuperació, conservació i dinamització de varietats locals de fruita, horta i vinya. Durant aquests anys s'ha prospectat el terreny, identificat varietats i conservat les llavors. Ara, s'ha apostat per retornar algunes d'aquestes varietats als horts del Pallars i han començat amb dos varietats de tomates "molt apreciades" i pràcticament extingides.

Es tracta de les varietats popa de vaca, provinent d'Àrreu (Alt Àneu), i redona, originària de la Borda de Botja (Sort). Per fer-ho possible, s'ha repartit 1.000 tomateres d'aquestes varietats perquè la gent les torni a plantar als horts. El premi serà al mes d'agost amb la collita de les primeres tomates.
 

Diverses tomateres de la varitetat 'redona' ja plantades. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Un projecte de recuperació de varietats que s'ha batejat amb el nom Som d'aquí. Job Roig, tècnic agrícola, ha explicat que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà és un dels pocs ens que de manera simultània està treballant en la recuperació de vinya, fruiters i horta. Pel que fa a la vinya, durant tot aquest temps ja han identificat una seixantena de varietats diferents, de fruiters uns 350 i d'horta una vuitantena.

Pel que fa a l'elecció d'aquestes dos varietats per ser de les primeres a recuperar es deu a la seva "singularitat", ja que es tracta de varietats "úniques i molt polivalents". La varietat tomata redona s'havia extingit i ja no es cultivava a cap hort, mentre que de la tomata popa de vaca, solament hi ha una família d'Àrreu que la conservava i no hi havia continuïtat en el cultiu. En aquest sentit, Roig ha detallat que de les varietats d'horta documentades, el 70% pràcticament estan extingides, però afortunadament, se'n conserven llavors.
 

Tomata redona

 
La varietat de tomata redona és originària de la Borda de Botja de Sort, tot i que és molt antiga, el seu cultiu ha desaparegut. Malgrat això, la seva recuperació ha estat possible gràcies a la conservació de llavors locals. Es tracta d'una varietat tardana que produeix uns fruits de color vermell-rosat amb un característic to verdós a la part superior, que desapareix en la seva maduresa. Els tomàquets madurs són de calibre gran, plens i amb la polpa carnosa i les llavors de color grisenc, adequats per amanides i conserves.

Tomata popa de vaca

 
La varietat de tomata popa de vaca és la més septentrional del Pallars Sobirà. Es tracta d'un tipus de tomatera que presenta un creixement erecte, de fulles postrades, que produeix de cinc a sis poms de flors. Els fruits comencen a madurar al mes d'agost i són de color vermell, de calibre mitjà gran; la seva forma és allargada i acabada en un mugró terminal, amb llavors petites i piloses. Des del punt de vista organolèptic és de gust dolç. Respecte al consum, la millor aptitud és com a tomata de conserva, perquè és molt plena, amb polpa carnosa i vellutada, i de pell molt prima.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació