Dimecres, 24 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Energia del Pallars Jussà segueix avançant: orígens i evolució

La comunitat energètica del Pallars va assolint fites importants, tot i que molt lentament, i ja hi ha data límit per apuntar-s'hi: el 31 de maig

Redacció Pallars | 29 d'abril de 2023 a les 10:07
Plaques solars en una població catalana | Arxiu
Plaques solars en una població catalana | Arxiu

La idea de crear Energia del Pallars Jussà, la primera comunitat energètica del Pallars Jussà, va néixer a la tardor de 2020, i es va anar configurant al llarg de l'any 2021 amb la recerca de complicitats, com les del Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya. Durant el mes de febrer de 2022 es va demanar una subvenció a l'Institut per la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), un organisme depenent del Ministeri de Transició Energètica.

A primers de juny del 2022 vam saber que havíem obtingut una subvenció de més de 300.000 euros per desenvolupar el projecte de comunitat energètica a nivell comarcal, i ens donaven 14 mesos per a executar-lo. Un període, doncs, que anava del dia 1 de juliol del 2022 fins el 31 d’agost del 2023.

Han passat 10 mesos al llarg dels quals hem anat fent tota la feina preparatòria, però hi ha una sèrie de condicions necessàries per a poder executar la comunitat energètica, com són el finançament de la totalitat del projecte i la cessió de les teulades d’alguns edificis de propietat municipal.

D’una banda, tenim més de 160 sol·licituds de participació, entre tots les municipis, que podrien disposar d’electricitat renovable, de proximitat i a un preu inferior al que paguen actualment a les factures, si tothom fes la feina pendent.

A dia d’avui ja disposem de finançament, gràcies a l’Institut Català de Finances (ICF) i a la plataforma de finançament col·laboratiu E-Crowd, que es formalitzarà a finals de maig. En canvi, encara no tenim la cessió de totes les teulades aparaulades amb els ajuntaments. Pel que fa les teulades hi ha hagut algun canvi, perquè quan els enginyers en van fer la inspecció, algunes presentaven problemes per suportar el pes de les plaques solars. En qualsevol cas, les teulades actuals donarien servei a tots i cadascuna de les persones i negocis que s’han interessat pel servei.

Hem demanat una extensió del termini d’execució en nou mesos més, per compensar el temps que ja ha transcorregut sense poder haver instal·lat les plaques fotovoltaiques, i també hem fet la presentació al Ministeri de Transició Energètica del llistat i condicions de les teulades un cop validades. De moment, sí que tenim clara una data: 31 de maig de 2023. És l'últim dia per apuntar-se a la comunitat ciutadana d'Energia del Pallars Jussà. Comença el compte enrere!

L'escalfament global no té aturador i hem de treballar de forma decidida per mitigar-lo. Aturar el canvi climàtic és urgent i les accions per fer-ho possible no poden dependre de traves burocràtiques.
 

Santi Martínez Farrero
President de la cooperativa Energia del Pallars Jussà


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació