Divendres, 26 d'abril de 2024
sequera

Treuran el Sant Crist en processó per l'aplec de Mur per demanar que plogui

L'acte tindrà lloc el diumenge 7 de maig, i l'ajuntament està buscant gent per transportar la figura religiosa, d'uns 80 quilos de pes

Pallars Digital Castell de Mur | 19 d'abril de 2023 a les 10:27
Imatge del Sant Crist de Mur, instal·lat a la col·legiata | Gustau Erill
La sequera comença a fer estralls i els veïns de Castell de Mur volen posar-hi remei. Per això, durant el proper aplec de Mur, que tindrà lloc el diumenge 7 de maig, treuran la imatge de Sant Crist en processó per demanar que plogui. Així ho ha confirmat a Pallars Digital l'alcalde del municipi i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, que ha confessat que va fer la proposta al ple del consistori.

El batlle recorda que el mateix aplec de Mur, un dels més antics i importants del Pirineu, i probablement originari del segle XII, servia per demanar aigua. Malgrat reconèixer que molta gent del país pot no combregar amb les conviccions i sentiments religiosos, sí que exposa que n'hi haurà d'altra que "ho agrairà"
 
La figura del Sant Crist de Mur, instal·lada dins la col·legiata de Santa Maria de Mur, és una rèplica de la talla original del segle XIII que va ser cremada l'any 1936, en esclatar la Guerra Civil espanyola. Mullol explica que ja estan buscant gent perquè la pugui transportar durant el dia de l'aplec. No serà una tasca fàcil, donat el pes de la figura, d'uns 80 quilos. "Pot ser espectacular", apunta.

La imatge religiosa, a més, compta amb els seus propis goigs, que eren les rogatives que els feligresos dels pobles cantaven en processó en temps de sequera. Veurem si enguany fan efecte.

«Si de pluja la escassés
los nostres fruits amenaça,
de Vós lograrà el pagés
que l'aigua no sigui escassa:
Si amb cor llímpio i fervor
Vos invoca el pabordat

 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació