Divendres, 26 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Aspectes socials de la transició energètica

La transició energètica mantindrà les desigualtats socials o en serà un revulsiu?

Redacció Pallars | 28 de març de 2023 a les 09:30
Una instal·lació d'autoconsum solar en un municipi metropolità | ACN
Una instal·lació d'autoconsum solar en un municipi metropolità | ACN

La transició energètica mantindrà les desigualtats socials o en serà un revulsiu? Avui intentem respondre a aquesta pregunta i ho fem en base al capítol del passat 7 de març emès a Lo Pedrís de Ràdio Tremp. Un programa per parlar d’energia de forma clara i entenedora i que podeu recuperar en aquest enllaç o sota aquestes línies.



Entrevistem Joana Mundó, codirectora d’Ecoserveis, una cooperativa fundada el 1992 per tres històrics del sector energètic, en Quim Corominas, en Pep Puig i en Xavier Traver.

El sector de l’energia ha estat majoritàriament masculí, però hi ha un increment evident de dones que s’hi van incorporant. Tot i això, un estudi recent de l’Agència Internacional de l’Energia diu que el sector de l’energia és dels menys feminitzats, menys d’una cinquena part dels lideratges està ocupat per dones i la bretxa salarial és pitjor que en altres sectors.

Estem en plena transició energètica, una revolució que comportarà molts canvis socials, i que no es pot fer sense tenir en compte al 50% de la població en llocs de presa de decisions. El sector està en expansió i hi ha molta oferta laboral, que hauria de permetre fer aparèixer el talent femení.

A més de les desigualtats de gènere n’hi ha moltes d’altres, com l’edat i l’educació entre altres, i la transició energètica hauria de ser una oportunitat per activar iniciatives d’igualtat i evitar que les desigualtats es perpetuïn.

El problema rau en el disseny de les accions. Per posar un exemple, els ajuts amb descomptes de l’IBI per a qui posi plaques solars, exclouen aquella població que no té els suficients recursos per fer-ho, i no es proposen polítiques alternatives que siguin més inclusives.

A Ecoserveis treballen molt en espais de pobresa energètica, però entre la persona que és atesa pels serveis socials i una persona rica hi ha molts grisos que també s’han de tenir en compte. Hi ha un problema de comunicació entre determinats col·lectius, algunes vegades per falta de xarxa social, als que no els arriba la informació de tot allò que els podria beneficiar.

Les comunitats energètiques són una eina per posar el ciutadà al centre, però les lideren homes blancs amb estudis universitaris, que poden tendir a reproduir esquemes menys igualitaris.

S’ha de començar reconeixent que tenim una societat desigual i s’han d'obtenir les dades per valorar-ho. Això permetrà generar polítiques adients.

Santi Martínez Farrero
President de la cooperativa Energia del Pallars Jussà


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació