Divendres, 26 d'abril de 2024
astronomia

El Parc Astronòmic del Montsec inicia la temporada fent gala de les noves reformes

La més destacada és la renovació del planetari l’Ull de Montsec, que permetrà veure encara més de prop els astres

Pallars Digital Montsec | 6 d'abril de 2023 a les 11:21
El sistema 3D del Parc estarà a punt en una segona fase que finalitzarà durant l'estiu | Parc Astronòmic del Montsec
El Parc Astronòmic del Montsec ha encetat la nova temporada estrenant les millores realitzades a les seves instal·lacions per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l'espectacularitat del cel del Pallars. Com a novetats, destaca la reforma al planetari l'Ull del Montsec, un equipament únic que s'ha equipat amb un sistema de projecció 3D full dome - 360, el format audiovisual més gran del món.

D'aquesta manera, les produccions en 6K permetran als visitants veure encara més de prop els astres. Així, amb la nova sala multimèdia i el nou model de simulació d'estrelles es podrà navegar virtualment per l'espai en dues i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució.
 
També s'han dut a terme millores que permeten als usuaris visualitzar en alta resolució la Terra i s'ha implantat un sistema on es pot fer una simulació personalitzada de fenòmens meteorològics com ara núvols, pluja i llamps. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, que estarà ja en servei a l'estiu. L'Ull de Montsec és l'únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. Quan acabi la segona fase de l'actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D.

D'altra banda, s'ha fet una remodelació del pati de butaques, incrementant un 26% la seva capacitat, i s'ha habilitat perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda. També s'han renovat l'enllumenat, l'àudio i els sistemes informàtics.

Durant la inauguració de la temporada, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha posat en valor les millores realitzades "en un indret únic al món, un referent mundial en l'àmbit del lideratge i també com a espai de divulgació". Fernàndez ha destacat que la inversió de 600.000 euros a l'equipament ha permès renovar-lo i ampliar-ne la capacitat. Un fet, apunta, que ajudarà a impulsar que el Parc Astronòmic "continuï sent pioner en la ciència de l'espai".

Novetats de la temporada

 
A més de l'espai renovat, l'Astronòmic estrena aquesta temporada tres noves projeccions al planetari: la primera és Voyager, una pel·lícula que explica l'emocionant crònica de la missió espacial més notable de la història de la humanitat. La segona és CAPCOM GO!, una projecció que mostra els primers passos a la Lluna i el gran esforç que va suposar arribar-hi. Finalment, 3-2-1 Lift Off narra la trama d'un hàmster científic que troba al seu jardí un cràter i un robot danyat que van caure d'una nau espacial que prepara Mart per a la colonització.

Aquesta temporada els usuaris també podran visitar tots els robots, sondes i estacions espacials que estan distribuïdes pel firmament: veure l'espai que tenen els astronautes a l'Estació Espacial Internacional (ISS), l'entorn on treballa la Perseverance a la superfície de Mart, o la trajectòria de les Voyager allunyant-se del Sistema Solar.
 
Paral·lelament, durant el 2023 es manté en programació el Festival d'Astronomia, que tindrà lloc del 12 al 15 d'octubre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 9a edició, compta amb un ampli recull d'activitats de divulgació científica, culturals i d'oci orientades al públic familiar amb l'objectiu d'acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d'astroturisme. A més, també torna el cicle Música sota les Estrelles. Aquesta 13a edició es durà a terme de juliol a desembre. És una experiència única que combina una sessió d'astronomia nocturna amb un concert a l'espai del planetari.

Nova senyalització i carregadors per a vehicles elèctrics

 
Una altra de les novetats és la senyalització, que s'ha adaptat tant a l'exterior com a l'interior del Parc seguint els estàndards de la imatge utilitzada per les estacions de muntanya d'FGC Turisme però amb un recurs gràfic nou per a donar-li personalitat. En aquest sentit, s'ha reforçat la senyalització als punts d'accés al recinte, a l'edifici (interior i exterior) i també el guiatge cap a la sala d'exposicions. A més, el Parc Astronòmic del Montsec també ha instal·lat sis carregadors per a vehicles elèctrics: dos carregadors ràpids i quatre carregadors semiràpids. D'aquesta manera, contribueix a la sostenibilitat de l'entorn de l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació