Dissabte, 20 d'abril de 2024
agricultura

La pagesia extensiva del Sobirà denuncia «greus perjudicis» amb la nova PAC i exigeix canvis immediats

Argumenten que les polítiques agràries no estan adaptades a les característiques de la comarca i que afecten les petites explotacions

Pallars Digital Pallars Sobirà | 8 de març de 2023 a les 11:40
Un ramader del Pallars Sobirà en una imatge d'arxiu | ACN
La pagesia extensiva del Pallars Sobirà ha reclamat canvis immediats a la nova Política Agrària Comuniatària (PAC) per tal d'evitar que es produeixin "greus perjudicis". En una reunió celebrada el passat 24 de febrer a Llavorsí, els pagesos van emetre un comunicat amb 11 mesures que s'han traslladat Departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural.

Per una banda, s'exigeix que es facin efectives diverses mesures històriques amb l'aplicació de la nova PAC 2023-2027. Entre aquestes hi ha, per exemple, passar de pastures humides a mediterrànies, la gestió urgent de la fauna salvatge, ajuts a la ramaderia ecològica o preus més justos. Unes mesures que consideren "necessàries" per salvaguardar i enfortir la pagesia extensiva, no només al Pirineu sinó a la resta del territori.

En aquest sentit, denuncien que l'homogeneïtzació de les polítiques agràries condueix a portar a terme decisions que no estan adaptades a les característiques d'un territori que practica un model extensiu i semi extensiu, i que mira d'aprofitar el territori que gestiona amb una pràctica sostenible.

El Pallars Sobirà, assenyalen, és una de les comarques amb més ramaderia extensiva de Catalunya. "Aquesta ens aporta aliments sans i un seguit de serveis que mantenen i milloren la biodiversitat afavorint no només un ecosistema en equilibri sinó també a mitigar el canvi climàtic", afegeixen. Alhora, declaren "la pagesia manté l'entorn de l'emboscament minimitzant el risc d'incendis forestals i aplica uns coneixements tradicionals que són cabdals a l'hora de gestionar correctament l'entorn, mantenint viva una cultura ancestral lligada a la seva parla.

Les reivindicacions dels pagesos del Sobirà responen a un primer llistat d'aspectes que es consideren prioritaris. De la mateixa manera, expliquen, el grup de treball es planteja com un grup permanent que anirà ampliant aquest llistat amb altres demandes més estructurals. De fet, aquest grup té prevista una reunió amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, així com amb el seu consell d'alcaldes i alcaldesses per tractar el tema.

D'altra banda, el passat divendres 28 de febrer es va llençar una recollida de signatures en suport del comunicat a nivell del sector. A partir d'aquí, altres associacions ramaderes i pagesos i pageses de les comarques del Pirineu s'han posat en contacte amb el grup de treball impulsor per unir-se a la campanya i coordinar-se per tenir una veu unitària davant la conselleria.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació