Dijous, 18 d'abril de 2024
neu

El Govern només crearà neu artificial a les estacions públiques en «casos excepcionals» després del decret de sequera

Ferrocarrils de la Generalitat assegura que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu

Pallars Digital Pallars | 3 de març de 2023 a les 09:21
La bassa de captació d'aigua per fabricar neu artificial a Port Ainé | O. Bosch / ACN
El Govern deixarà de produir neu artificial, amb l'excepció de "casos puntuals i excepcionals". Com ara el Mundial de Para Snow que se celebra del 8 al 17 de març a l'estació de La Molina. Així ho han explicat fonts de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), després que el Govern decretés l'estat d'excepcionalitat per sequera.

De fet des de FGC asseguren que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu. L'empresa pública subratlla que el decret de dimarts sobre la sequera no els prohibeix la creació de neu, ni tampoc els obliga a res, en aquest sentit. Però que, tot i això, Ferrocarrils ha "verbalitzat" la decisió de deixar de produir neu, després de l'"acte de responsabilitat" de l'executiu.
 
Des de FGC també destaquen que els cicles d'aigua són tancats, i que per omplir de neu les sis pistes d'esquí públiques no s'utilitza aigua de la xarxa general. I és que la neu artificial es genera gràcies a l'aigua reciclada que es recull del desgel de mesos enrere. En aquesta línia, l'empresa pública insisteix que, encara que deixés de produir neu, les restriccions d'aigua continuarien sense cap modificació: "No som els que més aigua gastem", han afegit.

Al seu torn, des del Departament de Territori coincideixen que no hi ha la previsió de tornar a haver de crear neu artificial aquesta temporada. Ja no com a mesura per la sequera, sinó perquè ja hi ha prou neu pels propers mesos. A més, des del Govern remarquen que, del total de les subvencions del 2020 i el 2021 destinades a les estacions d'esquí del Pirineu -creades a partir de la pandèmia de la covid-, només un 32% és per a conceptes que es poden vincular a canvis de canons de neu -i no a crear neu en si-. I que la majoria de la subvenció es destina als sistemes digitals de control d’accés de les persones que esquien.

Crítiques a la neu artificial

 
La plataforma Stop JJOO és qui lidera l'oposició contra els recursos de la Generalitat destinats a les estacions d'esquí privades per fer neu artificial. Una de les seves portaveus, Marta Ramírez, ja criticava al novembre passat que s'estiguessin executant "inversions milionàries".

Per la seva banda, un altre dels portaveus, Bernat Lavaquiol, va assegurar que "no té sentit dopar amb diners públics les estacions d'esquí privades per fer neu artificial; és una incongruència a nivell climàtic". La plataforma afirma que en els darrers dos anys s'han destinat 4,2 milions d'euros a les estacions d'esquí privades a través de subvencions i que enguany se'n preveuen repartir 1,5 milions.

També World Nature va exigir al Govern que prengués mesures "urgents" sobre la gestió de l'aigua per afrontar la sequera, al novembre passat. Entre aquestes, va situar les restriccions d'aigua potable en piscines i infraestructures d'usos privats com jardins i prohibir la fabricació de nou artificial en estacions d'esquí o altres infraestructures en situació de sequera severa i si no hi ha un mantell previ de neu natural.
 

​El "cost desorbitat" de produir neu

 
D'altra banda, cal recordar que la pròpia Generalitat té un informe del 2017, titulat Resum executiu del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, que desaconsella crear neu artificial:

"Davant de la manca de neu, moltes estacions n’han impulsat la fabricació amb canons, cosa que té uns costos econòmics, energètics i ambientals elevats. Però si cal reduir la despesa energètica i, a més, es disposa de menys aigua, produir neu artificial pot acabar tenint un cost desorbitat. La instal·lació de canons de neu és una pràctica que solament és viable tècnicament davant d’increments de temperatura inferiors als 2 °C; amb increments superiors aquesta tècnica és inviable".


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació