Dilluns, 20 de maig de 2024
agricultura

«Converses al tros»: el cicle de visites per a conèixer noves maneres de treballar la terra al Pallars

Es tracta d'una acció impulsada pel Consell del Jussà per acompanyar pagesos i pageses de la comarca i conèixer nous cultius i formes de treballar la terra

Pallars Digital Pallars Jussà | 28 de febrer de 2023 a les 11:18
Es visitaran les parcel·les experimentals amb nous cultius sembrats aquest mes de febrer | Pallars Actiu
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha impulsat una nova acció de sensibilització per tal d’acompanyar el col·lectiu de pagesos i pageses de la comarca a conèixer nous cultius i noves formes de treballar la terra. Es tracta d’un conjunt de visites, que es duran a terme entre el març i el setembre del 2023, anomenades Converses al tros, que es realitzaran en les parcel·les de cultius experimentals que s’han posat en marxa aquest mes de febrer al Pallars Jussà amb l’objectiu de conèixer el comportament i implantar nous cultius per a trobar solucions a la baixada de rendiment agrícola que el canvi climàtic produirà.

Es proposen quatre visites a les tres parcel·les, en les quals s’ha establert una rotació per a la producció de farratges, cereals i llegums ecològiques. La idea és que agricultors i personal tècnic vegin de primera mà com es realitzen les diverses tasques agronòmiques en cultiu ecològic en els moments clau, i puguin debatre i reflexionar sobre dubtes, pors i frens sobre fer el canvi.

També es realitzarà una visita a una experiència de referència en cultius de cereals en ecològic. Cal Pauet, l’Espunyola (el Berguedà). La primera de les sessions serà el dia 14 de març a Salàs de Pallars, on es visitaran parcel·les experimentals d’ordi, favó, llenties i espelta ecològica. Durant el matí s’explicarà com s’ha fertilitzat i es farà una prova de compostatge a la granja de la finca. Durant la sortida hi haurà acompanyament tècnic i un esmorzar. Les persones interessades es poden inscriure a través d'aquest enllaç, trucant al 600 005 262 o escrivint al correu electrònic carla.bellera@raiels.cat.

Amb aquest conjunt de visites es vol intervenir sobre el sector primari com un sector econòmic estratègic a la comarca així com oferir referents positius de projectes agraris exitosos centrats en l’aposta per la qualitat i la diferenciació. A més, també es pretén acompanyar el sector i generar un espai de trobada col·lectiva dels pagesos i pageses del Pallars Jussà.

Una línia de treball iniciada al 2019

 
Des del 2019 que al Pallars Jussà existeix una línia de treball que té per objectiu la dinamització del sector agrari com a sector estratègic de la comarca i també a nivell de país. Les accions que s’hi realitzen pretenen abordar el repte del relleu generacional tot facilitant la incorporació de noves persones en el sector agrari i treballar alhora per la millora de la competitivitat de les explotacions actuals amb possibilitat de disposar de més superfície agrícola.

En el marc d’aquesta línia de treball, es va identificar que cal acompanyament del sector agrari per donar seguretat, generar confiança i afrontar el repte de la transició dels cultius cap al valor afegit i la qualitat de manera col·lectiva i acompanyada. Per tal de donar resposta als reptes plantejats, les parcel·les experimentals, impulsades per iniciativa de Pallars Actiu amb el suport tècnic de l’Espigall, són una iniciativa per tal de valorar la idoneïtat, viabilitat i rendibilitat de cultius ecològics al Pallars Jussà. Les Converses al tros són una acció de continuïtat d’aquesta fase de sensibilització.

L’acció s’emmarca en el Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les Comarques, coliderat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp amb el suport tècnic de l’Espigall i Raiels. Fins ara, l’estudi de cultius a camp ha contribuït a demostrar la seva potencialitat productiva mitjançant la implantació de cultius que s’adapten a l’afectació del canvi climàtic. 


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació