Divendres, 19 d'abril de 2024
sequera

L'estany de Basturs registra un nivell d'aigua molt baix des de començament d'estiu a causa de la sequera

Els drenatges interns fan que es tardi uns quatre mesos a recuperar la capacitat des del dia que plou

Pallars Digital Basturs | 5 de desembre de 2022 a les 10:12
L'estany és patrimoni singular del Geoparc Orígens al ser una formació geològica única | ACN
L'estany de Basturs es troba a un nivell d'aigua gens habitual. Abans de l'estiu va caure de manera "bastant extrema" i des d'aleshores encara no s'ha recuperat tot i les pluges d'aquesta tardor. Xavi Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha explicat que Basturs tarda entre tres i quatre mesos en recuperar-se quan hi ha pluges i que quan hi ha sequeres extremes el nivell de l'aigua acaba caient.

Mir ha comentat que caldria estudiar si és per la gran quantitat de pous d'extracció d'aigua subterrània associats a l'aqüífer o per causes naturals. No és una baixada brusca però sí "prolongada en el temps", ha afegit. Pel que fa a la biodiversitat de l'estany, mor quan baixa el nivell, però es recupera quan puja.
 
Xavier Mir ha recordat d'altres episodis de sequera i ha parlat del de l'any 1945, quan la làmina d'aigua que va quedar es podia tapar amb un llençol, segons conta la gent gran del poble de Basturs. En aquell moment l'aigua va baixar dels 16 metres de profunditat de l'estany.

Un estany d'origen càrstic

 
Els estanys de Basturs es troben al municipi d'Isona i Conca Dellà i són un patrimoni singular del Geoparc Mundial Unesco Orígens pel fet de tractar-se de formacions geològiques úniques a Europa i per la seva rellevància ecològica.

Juntament amb els de Banyoles i Montcortès, són els estanys d'origen càrstic més importants de Catalunya. A Basturs, les primeres suggerències de l'aqüífer són l'Estany Gran i l'Estany Xic, i diferents estanys fòssils. Els estanys estan inclosos en el Pla d'espais d'interès natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000 per la seva singularitat natural.
 
Les aigües de l'estany de Basturs tenen un elevat contingut de calç, fet que condiciona l'existència d'espècies vegetals i animals molt singulars. A l'Estany Gran n'hi ha algunes rareses, com una planta carnívora adaptada a aigües molt alcalines que viu flotant a l'aigua; la madrilleta roja, un peix en perill d'extinció a Catalunya, i algues que tenen en aquest estany l'únic hàbitat conegut a Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació