Dijous, 14 de novembre de 2024
contingut patrocinat

Economia circular: col·laborar per mitigar l’escalfament global

Redacció Pallars | 28 de novembre de 2022 a les 11:44
Muntanya d'escombraries plàstiques | Parlament europeu
Muntanya d'escombraries plàstiques | Parlament europeu

Avui us parlem d’economia circular i ho fem en base al capítol del passat 1 de novembre emès a Lo Pedrís de Ràdio Tremp. Un programa per parlar d’energia de forma clara i entenedora i que podeu recuperar en aquest enllaç o sota aquestes línies.



La doctora Alícia Martínez va participar al programa de l’1 de novembre, però ja ho va fer al del dia 8 de març de 2022, parlant de l’efecte hivernacle i de les activitats que generen els diversos gasos, com són el CO2, el metà i el vapor d’aigua. Molècules que són molt estables i contribueixen a crear una capa a l’atmosfera, la conseqüència de la qual és l’efecte hivernacle que provoca l’augment de la temperatura global. Aquest augment ràpid de temperatura accelera el canvi climàtic i els seus efectes.

Els tres gasos -CO2, metà i vapor d’aigua- són resultat de l’activitat humana i, simplificant, és la reducció d’aquesta activitat la que ens portarà a una reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Les emissions augmenten en relació directa amb els productes que es fabriquen i es consumeixen, doncs la fabricació de cada producte té un consum energètic que provoca emissions de CO2, si no prové de fonts d’energia renovables, i es fa, sense manies, cremant combustibles fòssils.

Al programa del dia 1 de novembre ens hem centrat en l’economia circular, i l’hem destacat com una de les activitats que han de fer que la producció tendeixi a reduir les seves emissions, doncs s’han de dissenyar productes que permetin el reciclatge, i encara millor, la reutilització.

Reciclar provoca emissions, doncs els residus s’han de transportar a centres de tractament on es consumirà energia per fer el procés. En canvi, si aquest productes que són residus d’alguna activitat industrial han sigut pensats i dissenyats per ser matèria primera d’un altra indústria, es redueixen les emissions del transport i el reciclatge, i els de la compra de matèria primera.

L’economia circular és aquell model econòmic que se situa en contra del model lineal actual, basat en extreure un recurs amb un cost energètic elevat, es produeix quelcom, es transporta, tot amb cost energètic, es consumeix i es llença. Finalment hi ha consum energètic aplicat al reciclatge de tot plegat.

L’economia circular vol allargar la vida útil de materials i productes i reduir els residus, havent dissenyat productes que no generin residu o que aquest esdevingui un recurs per a un altre producte. El material acumula valor per la consideració continuada de recurs per a algú altre.

El consum desenfrenat de moda és un bon exemple del que hem d’evitar, doncs és conegut que molta roba que no s’ha venut en una temporada acaba en pous al desert. En aquest cas s’ha malbaratat energia en la producció i el transport. Si aquests processos tant ineficients haguessin de pagar una taxa pel CO2 emès, probablement s’ho replantejarien. Diuen que per comprar barat s’ha de ser molt ric. Sempre serà més sostenible un jersei de llana que no pas un de fibra, tant per la forma en que es produeix com per la seva durabilitat.

Finalment, l’Alícia Martínez ens ha parlat de la servilització, és a dir, productes que en lloc de comprar-los, els tindrem a la nostra disposició com a servei. Comprar una rentadora, o pagar per fer-la servir? El primer cas el coneixem i fa anys que es parla de la obsolescència programada. Si contractem a una empresa pel servei de rentat i ens instal·len una rentadora de la seva propietat a casa nostra, es preocuparan de la robustesa, fiabilitat i vida útil de la màquina, doncs seran responsables de la disponibilitat de la mateixa.

Si a més, la rentadora, pagada com a servei és compartida, el resultat per que fa les emissions és immillorable. Sabem que tant a Suïssa com a alguns països nòrdics, les rentadores i les assecadores són als baixos dels edificis i tenen un ús comunitari, és a dir, que no és cap novetat i que només cal integrar-ho a nivell social.

Aprendre a col·laborar seria una bona fórmula per reduir l’escalfament global.

Santi Martínez Farrero
President de la cooperativa Energia del Pallars Jussà


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació