Divendres, 19 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Què m'ofereix Energia del Pallars Jussà com a soci? Quina responsabilitat tinc?

Redacció Pallars | 25 d'octubre de 2022 a les 11:05
Francesc Mauri, durant l’acte de presentació de la cooperativa a Tremp | Jordi Ubach
Francesc Mauri, durant l’acte de presentació de la cooperativa a Tremp | Jordi Ubach

Davant la pregunta que podria fer-se qualsevol persona a l’hora de decidir si sumar-se a la comunitat ciutadana d’Energia del Pallars Jussà podríem dir que, principalment, els avantatges de ser socis de la cooperativa són dos: el principal, de compromís social, i un altre de caire més econòmic.

En el primer cas, hauríem de destacar el fet de participar de forma activa en la transició energètica, descarbonitzant la societat i ajudant a mitigar l’escalfament global. És evident que la situació actual és d'emergència climàtica, amb temperatures cada vegada més càlides que tenen conseqüències en el desenvolupament de la nostra societat. És responsabilitat de tots posar fi a aquesta acceleració i desgast dels recursos, ser més eficients, i l'ús d’energies renovables és un molt bon punt de partida. I tot i que els governs van prenent mesures, com el recentment aprovat Plan + Seguridad Energética, la ciutadania ha de ser la protagonista d’aquest canvi. 

I evidentment, també hi ha una motivació econòmica. En aquest cas, només cal comparar el preu del kWh que oferta la cooperativa, de 19 cèntims d’euro, versus els que estan cobrant en l’actualitat les comercialitzadores, majoritàriament d'entre 30 i 35 cèntims d’euro. Així, durant les hores diürnes, l’estalvi en la factura és força important. És a dir, no solament es fa servir energia neta i sostenible, si no que a nivell personal també s'obté un benefici econòmic.

Com es fixa el preu i quina responsabilitat tinc?


Cal dir que el preu que posa la cooperativa ve determinat per una decisió de l’assemblea. En aquests moments el preu acordat amb els seus membres és de 19 cèntims d’euro, i és així perquè durant cinc anys s'han de generar recursos per poder tornar els préstecs d’una mica més de 400.000 euros que els han concedit les entitats bancàries i, que junt amb els 323.000 euros de la subvenció obtinguda, faran possible dur a terme el projecte. A partir d’aquí, un cop a l’any com a mínim, l’assemblea de socis decidirà, entre d'altres temes rellevants, quin serà el preu del kWh. Per tant el preu al que la cooperativa ven l’energia depèn de la decisió dels seus socis.

Si el que et preguntes és quina responsabilitat tindràs pel fet de ser soci, també et podem donar resposta: un cop s’hagin fet tots els càlculs i cada teulada tingui els seus usuaris assignats per poder-la omplir de plaques, des de la cooperativa es demanarà a cada usuari dues coses: per una banda, llegir i acceptar els estatuts, i per altra banda, fer el pagament de 100 euros de quota per formar part de la comunitat energètica. Aquest fet no et suposarà cap canvi com a soci, ja que no hauràs de fer cap instal·lació al domicili particular, ni canvi de comercialitzadora, ni cap tràmit. Energia del Pallars Jussà s’encarregarà de tota la gestió. A més, no hi ha permanència, i en el cas que et vulguis donar de baixa, ho podràs fer quan vulguis i la quota de 100 euros et serà retornada.

En resum, mínima responsabilitat, màxim benefici


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació