Dijous, 18 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Energia del Pallars Jussà, la nova comunitat ciutadana comarcal d’energia solar

Redacció Pallars | 22 de setembre de 2022 a les 13:10
La del Jussà és la primera comunitat energètica d’àmbit comarcal a Catalunya | EPJ
La del Jussà és la primera comunitat energètica d’àmbit comarcal a Catalunya | EPJ

“Què és Energia del Pallars Jussà?”. És molt probable que les últimes setmanes n’hagis sentit a parlar. I és possible també que ja sàpigues de què es tracta. Si no és el cas, no et cal preocupar. A continuació te’n donem detalls.

Energia del Pallars Jussà és una comunitat ciutadana d'energia que instal·larà plaques solars a grans teulades de la comarca, tant públiques com privades, a benefici del medi ambient i dels socis i sòcies de la cooperativa, que obtindran electricitat a un preu inferior al del mercat. La del Pallars Jussà és la primera comunitat energètica d’àmbit comarcal que es crea a Catalunya.

L’entitat ha obtingut una subvenció de 320.000 euros a fons perdut per part de l’Institut per la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), dels fons europeus Next Generation, per realitzar aquesta activitat, que té un pressupost total de 727.000 euros. Pel que fa a la resta, 200.000 euros s’obtindran gràcies a una plataforma de micromecenatge oberta a la ciutadania de tot Catalunya, i l’import restant, d’entitats bancàries.

Per poder-hi participar, només cal accedir a la pàgina web de la comunitat ciutadana, seleccionar el municipi, i assenyalar amb el ratolí la teulada més propera a la teva llar, comerç o indústria. Això et portarà a un formulari que s’ha d’omplir -amb la factura d’electricitat al costat- amb totes les dades requerides. Amb aquesta informació, la plataforma validarà que les dades siguin correctes i calcularà el repartiment de les plaques.

Més endavant, quan una teulada estigui plena, s’informarà als interessats, que es podran donar d’alta a la cooperativa ingressant 100 euros. Aquests diners es retornaran si en algun moment desitges donar-te de baixa.

Durant els cinc primers anys, l’energia proveïda per Energia del Pallars Jussà es facturarà a 19 cèntims el kWh, doncs amb aquest preu es podran tornar els préstecs rebuts. En general, 19 cèntims és força inferior al preu que s’està pagant a les comercialitzadores, i aquest és l’estalvi que tindran els membres, que pot ser d'uns 30 euros al mes.

Actualment hi ha previsió de posar teulades a Tremp i a la Pobla de Segur. Així mateix, qualsevol persona que identifiqui una teulada de més de 150 metres quadrats al seu municipi, pot posar-se en contacte amb cepallarsjussa@gmail.com i comunicar-ho per tal d'iniciar els estudis pertinents i valorar-ne la viabilitat.


AMB EL SUPORT DE:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació