Divendres, 19 d'abril de 2024
renovables

La CUP presenta al·legacions al projecte de central fotovoltaica prevista a Isona i Conca Dellà

Els anticapitalistes acusen el Govern d'estar "buidant de contingut" la Llei del Canvi Climàtic aprovada al 2017

Redacció Tremp | 22 d'agost de 2022 a les 10:37
Un parc fotovoltaic en una imatge d'arxiu | Yael Carrasco
La CUP ha presentat al·legacions al projecte de central fotovoltaica de la Llau dels Juncs, a Isona i Conca Dellà, i a la seva infraestructura d'evacuació, que fins divendres estava en fase d'exposició pública, que inclou una línia aèria d'alta tensió (LAAT), que passaria pels municipis de Conca de Dalt i la Pobla de Segur.

Durant el mes de juliol, els anticapitalistes ja van anunciar que presentarien al·legacions contra el projecte, que aleshores només constava de tres parcs solars, però que poc després augmentaria a quatre, sumant un total de 255.000 plaques. D'aquesta manera, la formació se suma a la Plataforma unitària contra l'Autopista Elèctrica, Salvem lo Pallars, el Comú de veïns d'Aramunt i centenars de persones que han dut a terme el mateix a títol individual.

La setmana passada, l'Ajuntament de la Pobla de Segur també va presentar al·legacions contra la línia elèctrica que evacuaria l'energia de la central fotovoltaica isonenca fins la subestació de la Pobla. Així mateix, el passat 4 d'agost el consistori de Conca de Dalt també va paral·litzar la llicència d'aquest projecte.  Per la CUP, el Govern "no ha fet res més que buidar de contingut la Llei del Canvi Climàtic aprovada al 2017 i que havia de ser marc referencial per poder fer un desplegament ordenat i respectuós de les energies renovables al territori", segons han expressat en un comunicat.


Els cupaires apunten responsabilitats sobre els partits que estan a l'executiu, però també sobre dirigents locals d'ERC i JxCat, ja que, segons asseguren, han permès les modificacions legals que s'han anat introduint a la llei per facilitar la tramitació d'aquests projectes "per la via ràpida, sense respectar en cap moment els usos actuals dels terrenys i sense fer cap planificació territorial", segons critiquen al text. Des de la formació, defensen un model d'implantació de les energies renovables de caire "descentralitzat i proper a les zones de major consum".

Des de la CUP asseguren que és viable, tot citant un informe, aprofitar els diversos espais alterats, ponts i estructures en desús de molts municipis propers al traçat de l'autopista AP-7 per cobrir les seves necessitats energètiques. Per aquest motiu, els anticapitalistes demanen al Consell Comarcal del Pallars Jussà que faci un estudi similar adaptat a la comarca on s'hi incloguin zones com ara la via del tren, polígons en desús, antics abocadors o la superfície que ocupa l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, entre d'altres, i que, d'aquesta manera, "no s'hipotequi sòl no urbanitzable i de naturalesa agrícola per albergar aquestes infraestructures energètiques", segons recullen al comunicat.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació