Dijous, 25 d'abril de 2024
habitatge

Una cooperativa compra una finca a Balestui per impulsar un nou projecte d’habitatge cooperatiu

L'objectiu és garantir un habitatge digne i incentivar la gestió dels terrenys perquè gent del territori pugui desenvolupar activitats agrícoles o ramaderes

Redacció Balestui | 28 de juliol de 2022 a les 08:20
Imatge de Casa Cossant de Balestui i el terreny adjacent | Copsant
La cooperativa Copsant ha comprat una finca edificada amb terreny a Balestui, al terme municipal de Baix Pallars, amb l’objectiu d’impulsar d’un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i un banc de terres. Amb aquesta acció, la cooperativa té com a objectiu garantir un habitatge digne i incentivar la gestió dels terrenys perquè s’hi puguin desenvolupar activitats. 

La finca Casa Cossant de Balestui disposa de 23 hectàrees de terreny, on la cooperativa vol impulsar la gestió dels camps per dur-hi a terme activitats agrícoles i ramaderes d’autosuficiència. La cooperativa considera que en les últimes dècades, el Pallars Sobirà s’ha vist abocat a canviar el seu model econòmic per la pressió del turisme i un augment de segones residències, que han portat a un retrocés del sector primari. 

Des de la cooperativa es planteja un model de vida encarat a l'autosuficiència, encaminant-se a una sobirania alimentària i energètica. A més de la part productiva dels projectes desenvolupats als terrenys, la idea principal és englobar els diferents projectes dins d’una línia d’educació ambiental on, a través de tallers, es puguin donar a conèixer altres tipus de ramaderia, agricultura, gestió silvícola, etc. més afins i respectuosos amb el medi natural.

La cooperativa ha comptat amb l’acompanyament de la fundació La Dinamo, des de la constitució com a cooperativa fins a la signatura de la compra-venta. L’adquisició de la finca, per valor de 270.000 euros, l’ha finançada Coop57, un instrument financer ètic i solidari, amb un préstec d’inversió per habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
 

Foto conjunta de membres de la cooperativa. Foto: Copsant


Des de Coop57 i La Dinamo s’ha col·laborat en diversos projectes per a la recuperació de sòl privat -com La Titaranya a Valls o La Raval a Manresa- amb l’objectiu de guanyar terreny a l’especulació, perquè passi a ser gestionat comunitàriament. La tinença compartida o comunitària del sòl aposta pel manteniment de la propietat cooperativa i l’ús social dels espais i habitatges al llarg del temps. 

El projecte de Copsant s’incorpora a la xarxa creixent d’entitats i projectes d’economia solidària al Pallars, on ja existeixen les cooperatives d’habitatge de La Tremolina de Muntanya (Gerri de la Sal) i d’Envall. Aquesta última, també sòcia de serveis de Coop57 Catalunya.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació