Dilluns, 29 d'abril de 2024

La SAM commemora el 50è aniversari de la seva fundació amb una xerrada del pallarès Pep Coll

L'escriptor de Pessonada està ultimant sota encàrrec del Consell Comarcal un recull d'indrets "màgics" del Pallars Jussà

Pallars Digital 20 de febrer de 2014 a les 12:39
El 19 de febrer de 1964 es va inaugurar oficialment a Tremp el local de la Societat d'Amics de la Muntanya (SAM), sota l'apadrinament del Casal Cultural de Tremp. Ahir, 50 anys després, l'entitat muntanyista va voler commemorar aquesta fita històrica amb una xerrada del reputat escriptor pallarès, Pep Coll, sobre els indrets més màgics del Pallars.
 
En la seva conferència, Pep Coll va exposar els "indrets màgics" del Pallars Jussà, com coves encantades, ermites, llocs de bruixes, diables i minairons o pobles abandonats. Tota una geografia mítica i llegendària de la comarca i que formarà part d'un recull recopilat pel propi escriptor per al seu futur ús tant dels turistes com dels mateixos pallaresos. 
 
Un treball que ha estat encarregat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i que ja ha realitzat anteriorment a les comarques del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça. "L´objectiu de futur és que les institucions conservin i protegeixin tots aquests llocs, que els senyalitzin i que s´incloguin en les rutes d´excursions i en les guies turístiques", va afirmar l´escriptor pallarès, "de la mateixa manera que es protegeix unes ruïnes, un monument o un paisatge".
 
La relació de l'escriptor amb la SAM ve de fa temps, quan fa més de 20 anys havia realitzat alguna sortida als Alps. En referència a l'aniversari de l'entitat, l'escriptor va celebrar que en motiu d'aquests 50 anys "es torni a dinamitzar l'activitat de la SAM".
 
Per la seva banda, el president de la SAM, Jordi Pascual, es va mostrar "molt content" per la resposta de la gent i dels socis, i va destacar "la importància de la creació de l'entitat fa 50 anys", ja que en aquell moment es tractava de la primera entitat excursionista de la Federació Catalana de Muntanyisme. Segons Pascual, en aquella època la SAM era una entitat "amb un caràcter més social i cultural", ja que les activitats no només eren excursionistes. 
 
Pascual també va avançar que la SAM, que compta actualment amb uns 670 socis i que porta recollides unes 7.000 fotografies que mostren aquests 50 anys d'activitat cultural a Tremp i a la comarca. 
 
Un cop finalitzat l'acte, es va invitar tots els assistents a una copa de cava al bar la Canonja de Tremp, on també es van projectar pel·lícules del DVD 'La SAM hi era present'.
 
Els actes del 50è aniversari de la SAM van iniciar-se el mes de setembre de l'any passat, coincidint amb les converses que mig segle enrere es produïren per constituir la societat. 
 
Però no s'acaben aquí. El 26 abril l'entitat té previst commemorar els 50 anys de la primera activitat senderista, que va ser una llarga excursió des de Comiols fins a Cellers, o les primeres vies d'escalada a Collegats, entre d'altres activitats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor