Dijous, 18 d'abril de 2024
habitatge

L'Alt Pirineu i Aran necessita construir 200 llars cada any per satisfer la demanda de la població

L'APCE defensa la col·laboració publicoprivada per impulsar habitatges de protecció oficial en terrenys municipals

Redacció Pallars | 5 de juliol de 2022 a les 10:44
Els joves d'entre 25 i 35 anys que volen emancipar-se estan optant més per habitatges de segona mà i de lloguer | Jordi Ubach
Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran necessitaran comptar amb 176 noves llars cada any fins al 2024 per atendre la demanda dels seus veïns. A més, la xifra s'haurà d'incrementar fins a les 208 anuals entre 2025 i 2029, quan el ritme de construcció representarà més del doble dels càlculs fets per al període del 2015 al 2019, que era de 84 habitatges a l'any.

Les dades s'han donat a conèixer aquest dilluns, en el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell on s'ha presentat una diagnosi de la conjuntura immobiliària. Des de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) insten als ajuntaments a la col·laboració publicoprivada com a via per desenvolupar els seus sòls de reserva i impulsar-hi nous habitatges de protecció oficial per a joves.

El director general de l'APCE, Marc Torrent, ha indicat que tot i que no es preveuen grans variacions de població a les comarques pirinenques de cara als pròxims anys, sí que hi haurà un creixement de la demanda d'habitatge. Així, ha detallat que el pronòstic de construir-ne unes 200 llars cada any només té en compte les que es consideren "de primer accés" i que, a aquesta xifra, cal sumar les que es fan per un ús vacacional.

Torrent ha explicat que, arran de la pandèmia, s'està donat més valor a l'habitatge, motiu pel qual s'han incrementat les transaccions en aquest àmbit, sobretot durant l'any passat i els primers mesos d'enguany. També ha situat el teletreball com un element que ha restat importància a la localització de les llars, fent que ha comportat que hi hagi certes ubicacions que s'hagin vist "premiades".

Pel que fa a les xifres de compravenda, han estat de 1.364 habitatges de segona mà durant el 2021 al conjunt de l'Alt Pirineu i Aran i de 421 en el primer trimestre d'enguany. Per altra banda, en el cas d'obra nova, les dades baixen fins als 224 habitatges durant l'any passat i 48 entre gener i març d'aquest 2022.

Respecte a la demanda segons els grups d'edat de la població, el director de l'APCE ha assegurat que els joves d'entre 25 i 35 anys que volen emancipar-se estan optant més per habitatges de segona mà i de lloguer. Davant d'aquesta situació, ha dit que creu que cal apostar per la construcció de pisos de protecció oficial, ja que, segons ha afirmat, aquest és un segment "anticrisi" i presenta un risc més baix respecte a d'altres tipus de promocions.

Mentrestant, ha apuntat que el que busca el col·lectiu de persones d'entre 40 i 55 anys és una millora d'habitatge i que, per aquest motiu, s'està apostant per obres d'un nivell "mig alt". Finalment, per a la població d'edat més avançada, veu potencial en formules d'habitatge que comptin amb zones col·lectives i espais preparats per dur a terme serveis assistencials, com una alternativa a anar a una residència.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació