Divendres, 19 d'abril de 2024
contaminació atmosfèrica

Es manté l'avís preventiu per partícules a l’aire en vuit municipis del Jussà

La mesura continua vigent per controlar per la presència de partícules PM10 provocada per la pols africana

Redacció Pallars Jussà | 23 de juny de 2022 a les 08:58
El fum de l'incendi d'Artesa de Segre arribant a la Conca de Tremp la setmana passada | Darío Albert
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha decidit mantenir en vuit municipis del Pallars Jussà l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10. La mesura respon a la necessitat de controlar els nivells elevats de partícules provocats per la intrusió de pols africana, que ja va propiciar l'activació de l'avís a la comarca el passat dissabte 18 de juny.

En concret, els municipis afectats són els mateixos que fa menys d'una setmana: Castell de MurGavet de la ConcaIsona i Conca DellàLlimianaSalàs de PallarsSant Esteve de la SargaTalarn i Tremp. A més, l'avís també continua vigent des de la seva aplicació dimarts passat a 40 municipis de la Zona de Protecció Especial de la conurbació de Barcelona i des de dijous a Ponent. 

A banda d'aquests últims, el departament també ha decidit afegir els municipis que formen part de la Zona de qualitat de l'aire (ZQA) de les comarques de Girona. L'avís preventiu, recordem, és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i s'activa per reduir les emissions de contaminants.

L'avís comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar a la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic; notificar les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos, així com recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulvurents.

En aques sentit, la Generalitat continua reconomanant realitzar trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc transitats; prioritzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat; utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient, i regular la climatització de les llars i establiments.

 

Altres notícies que et poden interessar:



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació