Divendres, 19 d'abril de 2024
temporal

Després de la tempesta: balanç de les destrosses del temporal a Tremp i el Pallars

El fort temporal d'aquest dimarts ha deixat una àmplia estela de danys arreu del Pallars, especialment a la capital del Jussà

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Tremp | 22 de juny de 2022 a les 09:41
Imatge d'un arbre caigut al parc del Pinell de Tremp | Jordi Peró
La forta tempesta que ha passat aquest dimarts pel Pallars ha deixat darrere seu una àmplia estela de destrosses. Un dels punts més afectats ha estat la ciutat de Tremp, on la virulència de la pluja i les fortes ratxes de vent han arrencat i fet caure multitud d'arbres, especialment al parc del Pinell, que s'ha tancat per precaució, i on la zona infantil també ha quedat malmesa. Així mateix, el consistori trempolí informa que moltes branques han caigut, mentre que d'altres que encara pengen dels arbres es faran caure durant aquest dimecres per evitar mals majors.

Prop del Pinell, a la piscina municipal, l'efecte del temporal també s'ha fet notar, i s'ha hagut de lamentar el trencament de la pèrgola d'aquest equipament. Una piscina, de fet, que aquest dimecres havia d’obrir al públic, però s'ha decidit posposar-ho per tal de retirar tot el material malmès. Per altra banda, al polígon industrial de la capital pallaresa la caiguda d'arbres i branques ha sigut una constant, mentre que al centre urbà molts contenidors han estat arrossegats, com també diverses cadires de bars, parasols, teules i testos.


La via pública s'ha omplert ràpidament de tota mena d'objectes propulsats pel vent, i la brigada municipal i Protecció Civil han procedit a actuar per retirar-los davant el perill imminent per a la circulació. Tot i que inicialment es patia també pels efectes del temporal als nuclis agregats del municipi, després d'un primer contacte, el consistori no ha hagut de lamentar danys en aquests llocs, i l’afectació s’ha centrat a la ciutat.

En declaracions a Pallars Digital, l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, explica que en anteriors ocasions s'havien viscut episodis de ventades -que ja havien fet caure arbres del Pinell- "però com això no ho havíem vist mai", afirma. Pel que fa a les pèrdues econòmiques, Cases declara que encara no han tingut temps de quantificar-les, i que, primerament, durant aquest dimecres, analitzaran la situació per determinar si es requereix de l’ajuda d'experts per tal de retirar arbres.
 
La magnitud de les destrosses arreu de les comarques pallareses, especialment al Pallars Jussà, s'explica per la inaudita força del vent que ha bufat aquest dimarts. De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, estacions com les de Tremp o la Pobla de Segur feia més de cinc anys que no registraven ratxes de vent tan fortes. Així, a la capital del Jussà el vent va arribar als 94 quilòmetres per hora, mentre que a la Pobla de Segur es van assolir els 73,4. També van ser molts els llamps que van caure durant la tarda d’ahir, tal com es pot comprovar al mapa de més avall. Un mapa que mostra també l’evolució que va tenir la tempesta.
 
 
Però no només Tremp ha patit desperfectes. A la Pobla de Segur la tempesta també va tenir força afectació, especialment per la caiguda d'arbres i branques a la zona pròxima a l'avinguda Estació. Per altra banda, a les carreteres de les dues comarques es van registrar petites esllavissades de terra i pedres, com és el cas de Gerri de Sal, així com la presència de petites branques a la via. A Talarn, per exemple, també va caure un pal de la llum, i el tren de la Pobla va haver d’interrompre la circulació durant uns minuts per un arbre caigut a la via a Tremp.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació