15 d'abril de 2024
sequera

Ramaders del Pallars alerten que la sequera els deixa sense pastura per als ramats

El sector demana ajuts per fer front a les despeses i peritatges reals per evitar que hagin de plegar

Redacció Peramea | 20 de juny de 2022 a les 11:30
Una ramat d'ovelles al poble de Peramea | ACN
El president de la Federació d'Entitats Catalanes de Ramaders d'Oví i Cabrum (FECOC), Xavier Rivera, amb un ramat d'unes 800 ovelles, ha afirmat que "mai" ha patit una sequera com la d'aquest any. Tem que molts ramaders es trobin a la tardor sense pastura al paller i sense possibilitats econòmiques de poder-ne comprar.

Rivera ha afirmat que s'ha d'intentar "que cap ramader plegui per la falta de pastura per als animals". Per tot, Pere Roqué, president d'Asaja Lleida, ha demanat línies d'ajut, al Govern i al Ministeri d'Agricultura, a retorn a llarg termini i cost zero per poder comprar pastures i ha afegit que reclamarà a l'asseguradora agrícola, Agroseguro, que els peritatges siguin reals.

Xavier Rivera té el ramat a Peramea, al municipi de Baix Pallars, i ha explicat que tot just li queden pastures als trossos per tres o quatre dies. Per passar l'estiu pujarà els animals a la muntanya sense  garanties de si hi podran passar tot l'estiu per manca d'herba. Quan baixin al setembre es trobaran amb el paller mig buit i amb la necessitat de comprar pastures per passar tot l'hivern. Rivera ha reconegut que els costa aconseguir pastura i si en troben, els preus són molt alts.

Replanteig de compromisos amb l'administració


Els ramaders, a través de la declaració única agrària (DUN), declaren els caps de bestiar, les finques de conreu i pastura, entre altres i d'aquesta manera adquireixen uns compromisos amb l'administració. Rivera ha demanat exempcions donat que algunes d'aquestes finques no es poden pasturar per manca d'herba o aigua.

En la mateixa línia s'ha expressat Carlos Riu, un ramader de Llagunes, a Soriguera, amb uns 150 caps de bestiar entre vaques i cavalls. Cada estiu porta a pasturar els animals a la muntanya de Rubió i aquest any es troba que no volen pujar a cotes altes perquè no hi troben menjar. De la situació de sequera que pateixen, a tall d'exemple, ha explicat que en una finca que l'any passat n'havien sortit 22 paques grosses d'herba, aquest any n'ha fet nou.

Riu explica que si aquesta situació continua així es trobaran amb una tardor complicada; no poder vendre animals pel compromís que tenen amb l'administració de tenir un cert nombre de caps de bestiar i no poder fer front al cost de comprar herba per alimentar-los. Per tot, demana a l'administració un replanteig en algun dels mètodes.

Riu s'ha expressat en la mateixa línia i ha demanat que l'assegurança de sequera funcioni donat que en altres episodis de manca de pastures no ho ha fet. Aquest ramader ha dit que si aquest any l'assegurança no funciona portarà a tots els ramaders a deixar-la de contractar per manca de confiança.

El president d'Asaja ha insistit en la necessitat de les exempcions administratives per als ramaders. En molts casos està condicionat pasturar determinades finques per poder rebre uns ajuts. Si per manca d'herba o d'aigua aquests animals no es poden portar a aquestes finques es demana una deslliurança d'aquest aspecte.

Roqué ha demanat a l'administració una aposta clara per a la ramaderia extensiva de les comarques de muntanya ja que són els principals garants de la conservació del territori. El president lleidatà d'Asaja ha insistit en el mal que fa la fauna salvatge en períodes de sequera també, alimentant-se de part del menjar que pertoca als ramats.

 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació