Divendres, 26 d'abril de 2024
meteorologia

Llimiana, primers 40ºC de l’any a Catalunya

El Pallars ja es troba en perill màxim per onada de calor i les temperatures poden seguir augmentant fins divendres

Jordi Ubach Llorens Llimiana | 15 de juny de 2022 a les 10:06
Vistes de la cua de l’embassament de Terradets des del mirador de Llimiana | Cedida
L’estació meteorològica de Llimiana ha assolit aquest dimarts la temperatura més alta del dia al país: 40,3ºC. Es tracta del primer registre que supera la barrera dels 40ºC aquest any a Catalunya. La població pallaresa, de fet, suma ja tres dies consecutius assolint la temperatura més alta de Catalunya, amb 37,8ºC el dilluns i 38,3ºC el diumenge.


El cas de Llimiana no és una excepció a la comarca. La segona temperatura més alta a Catalunya aquest dimarts també ha estat al Pallars Jussà, en concret a la capital, Tremp, que ha arribat als 39,4ºC. L’onada de calor persisteix i les previsions apunten que les temperatures poden seguir augmentant fins divendres.
 

El Pallars, en perill màxim per onada de calor


Aquest escenari va portar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) a activar l'avís molt alt, de perill màxim, a fins a nou comarques de tot el país: el Segrià, les Garrigues, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Un avís que s’ha actualitzat aquest dimecres, que s’allarga fins divendres i que inclou més comarques, entre les quals el Pallars Sobirà.
 

Com podem fer front a la calor?


Les recomanacions de les administracions són clares: cal seguir les recomanacions per combatre la calor en les hores de màximes temperatures i en les persones de més risc. Protecció Civil incentiva una campanya de conscienciació per cuidar la salut dels ciutadans en aquesta situació.

​Beure aigua en abundància és d'obligació màxima. Pot semblar mentida que s'hagi de recordar, però la bona hidratació sol ser oblidada per la majoria. Especialment, cal fer-ho amb la gent gran i els nens. També es recomana caminar per l'ombra si s'ha de sortir al carrer amb un barret per patir la mínima exposició al sol. Si cal fer tasques com passejar el gos, sortir a comprar o fer exercici, que sigui sempre en les hores amb menys exposició solar.

Peril d’incendi alt al Pallars Jussà


Les altes temperatures i l'escassetat de pluges provoquen novament que el risc d’incendi sigui elevat al Pallars, especialment al Pallars Jussà. Així ho indica el mapa del Pla Alfa, elaborat a partir de la predicció de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica.

La comarca pallaresa és de les que té un risc més alt, i es troba al nivell 2, especialment a la zona limítrofa amb la Noguera, al Montsec. El Pallars Sobirà té un risc més baix i està al nivell 1.
 
 

Altres notícies que et poden interessar:



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació