Divendres, 19 d'abril de 2024
meteorologia

El Pallars Jussà, en perill màxim per la primera onada de calor de l'any

Catalunya afronta dies d'altes temperatures a tot el país, on es podran superar els 40º en zones de l'interior i es viuran nits tropicals d'insomni

Redacció Tremp | 14 de juny de 2022 a les 07:47
Vistes de la Conca de Tremp des del coll de Montllobar | Jordi Ubach
Calor, calor i molta calor. Catalunya patirà aquesta setmana una onada de calor general a tot el país, la primera de l'any, amb temperatures molt altes i una sensació de xafogor encara superior fins ben entrat el pròxim cap de setmana. I és que les previsions no són gens esperançadores pel que fa a la situació de la calor i dels números tan alts als termòmetres en aquesta situació de l'any: diverses zones trencaran la barrera dels 40 graus en aquesta segona setmana de juny. L'estiu serà molt llarg al país.

Aquest escenari ha fet que el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) hagi activat l'avís molt alt, de perill màxim, a fins a nou comarques de tot el país: el Segrià, les Garrigues, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Els avisos estan activats, per ara, en aquestes zones durant les tardes de dimarts i dimecres. 

Encara que la situació pot variar en els pròxims dies, els indicadors meteorològics marquen avui dia unes temperatures que assoliran màximes de 30 °C i 35 °C fins divendres. Protecció Civil ja va activar ahir l'alerta per onada de calor al Segrià, la Noguera i Pla d'Urgell. A partir d’aquest dimarts, des del sistema d'emergències ampliaran aquesta alerta a les comarques d'Urgell, Segarra i les Garrigues.

A la demarcació de Lleida i al Pallars Jussà s'esperen temperatures superiors als 40°C -fins i tot es podria arribar a una màxima de 43 °C-. Alcarràs, Balaguer, Artesa de Segre o Tremp poden ser els protagonistes d'aquest calorós rècord. La humitat a les zones del litoral marcaran sensacions tèrmiques molt altes.
 
Les temperatures mínimes superaran els 20°, sobretot a la costa, generant una sensació de nit tropical carregada d'humitat. Ara bé, la Catalunya interior serà que la que patirà mitjanes més constants d'altes temperatures, entre els 30 °C i els 35 °C. Les zones del Pirineu i el Prepirineu tampoc fugiran d'aquesta onada de calor: capitals de comarca trencaran els termòmetres, aproximant-se o superant els 30 °C a zones com Ripoll, Olot, Puigcerdà, Sort o Vielha, molt inusual en aquesta època de l'any. 

Fins quan ha de durar aquesta calor sufocant?


La tendència a l'alça dels termòmetres serà pronunciada fins dimecres. A partir de dijous, s'espera que l'onada de calor vagi descendint a poc a poc de cara al cap de setmana, però aquestes previsions poden saltar pels aires. Encara que a partir de dijous les temperatures baixin, la mitjana serà molt superior a la que estem acostumats per aquestes dates. 

Les recomanacions de les administracions són clares: cal seguir les recomanacions per combatre la calor en les hores de màximes temperatures i en les persones de més risc. Protecció Civil incentiva una campanya de conscienciació per cuidar la salut dels ciutadans en aquesta situació.
 
Beure aigua en abundància és d'obligació màxima. Pot semblar mentida que s'hagi de recordar, però la bona hidratació sol ser oblidada per la majoria. Especialment, cal fer-ho amb la gent gran i els nens. També es recomana caminar per l'ombra si s'ha de sortir al carrer amb un barret per patir la mínima exposició al sol. Si cal fer tasques com passejar el gos, sortir a comprar o fer exercici, que sigui sempre en les hores amb menys exposició solar.

Peril d’incendi alt al Pallars Jussà


Les altes temperatures i l'escassetat de pluges provoquen novament que el risc d’incendi sigui elevat al Pallars, especialment al Pallars Jussà. Així ho indica el mapa de predicció de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, on es pot comprovar que la comarca pallaresa és de les que té un risc més alt, especialment a la zona limítrofa amb la Noguera, al Montsec.
 
 

Altres notícies que et poden interessar:



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació