Dimarts, 23 d'abril de 2024
televisió

El retorn del pintor Santi Moix a Saurí, en un documental

El film de TV3 explica la tornada de l'artista per pintar l'església d'aquest poble del Pallars Sobirà després de 30 anys vivint a Nova York

Redacció Saurí | 30 de maig de 2022 a les 12:52
Imatge del documental, estrenat aquest dijous | TV3
Televisió de Catalunya (TV3) ha estrenat aquest dijous Totes les criatures. Es tracta d'un documental que narra la història de Santi Moix, un pintor que després de gairebé 30 anys a Nova York, ha tornat a Catalunya, i concretament al Pallars Sobirà, per pintar l'església romànica de Sant Víctor de Saurí, al municipi de Sort. Un lloc on estiuejava de petit, i on ara torn en un viatge místic i que suposa un retorn als orígens "en un moment de crisi col·lectiva".

La feina de Moix a Saurí gira entorn de la recerca de la fe. Durant aquesta experiència, que s'allargarà quatre anys, es dona a conèixer la impressionant història darrere d'aquest artista, un dels més importants de l'art contemporani de Catalunya.
 
Totes les criatures, de Xavier Puig, també vol ser una radiografia de la Vall d'Àssua i el Pallars. Un territori marcat a parts iguals per la bellesa dels paisatges i per les contradiccions del capitalisme del segle XXI. "Un sistema que no troba la manera de conjugar aquest paisatge amb la possibilitat d'habitar-lo i treure'n profit".



Un lloc que també s'explica a través del contrast amb un altre espai geogràfic que coprotagonitza el documental: Nova York. Així, el despoblament del Pallars i del Pirineu contrasten de manera latent amb la capacitat d'atracció de la metròpoli nordamericana, la ciutat que mai dorm.


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació