Dimarts, 23 de juliol de 2024
turisme

La Pobla torna a sol·licitar una subvenció per fomentar el turisme actiu i de natura

El projecte vol dur a terme un conjunt d’actuacions que converteixin el municipi en un centre de referència turístic del Pirineu

Redacció La Pobla de Segur | 19 de maig de 2022 a les 12:00
El consistori poblatà ha demanat una subvenció de 2,7 milions d'euros | Ajuntament de la Pobla de Segur
L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha tornat a sol·licitar una subvenció a la convocatòria extraordinària de Plans de Sostenibilitat Turística en Destins del Ministeri d'Indústria, comerç i Turisme. El projecte, anomenat La Pobla de Segur: natura i turisme actiu sostenible, està pressupostat en 2.700.000 euros, té un període d'execució de tres anys, i pretén dur a terme un conjunt d'actuacions que la converteixin en centre de referència del turisme actiu, esportiu i d'ecoturisme del Pirineu.


Així, s'ha plantejat un projecte cohesionat que engloba des de la zona de l'Àrea Vacacional, la cua del pantà de Sant Antoni, la zona del Parc dels Raiers, i fins al Congost de Collegats. Estan previstes un total de 13 actuacions en els quatre eixos que marquen els Plans de Sostenibilitat Turística: en l'àmbit de la transició verda i sostenible, en la millora de l'eficiència energètica, en la transició digital i en la competitivitat.

Pel que fa a l'eix de la transició verda i sostenible s'ha plantejat la restauració ambiental del Parc dels Raiers, inclòs a la Xarxa Natura 2000, mitjançant la recuperació del bosc de ribera, que suposarà una millora d'hàbitats per la flora i la fauna. També preveu la restauració ambiental de la cua del pantà de Sant Antoni a la zona de l'Àrea Vacacional amb la renaturalització d'aquest espai fluvial alhora que també s'incorporaran espais d'ús públic amb un moll per embarcacions que permeti la pràctica d'esports nàutics sense motor, la creació d'una platja fluvial com a zona de bany i la creació d'un moll flotant d'accés al pantà. En aquest eix també es preveu la rehabilitació sostenible dels 18 bungalows de l'Àrea Vacacional per adaptar-los al canvi climàtic, amb la millora de l'eficiència energètica dels envolvents i la il·luminació i la instal·lació d'una caldera de biomassa i una xarxa de calor.

Per a l'eix d'eficiència energètica s'ha previst l'adequació de l'antiga carretera de Collegats, entre l'àrea de descans de la Figuereta i de Morreres per al pas amb bicicleta de carretera que suposarà una millora en la seguretat. Aquest tram, a més dels ciclistes, també suposarà una millora per als senderistes ja que s'adequarà el pas entre els dos túnels. Aquest tram forma part de la via verda Collegats, actuació inclosa en aquest projecte, que unirà la Pobla de Segur fins a Morreres i, en un futur podrà enllaçar amb Gerri de la Sal.

En aquest eix també hi ha previstes dues passarel·les, una sobre el riu Flamisell i l'altra sobre el riu Noguera Pallaresa, totes dues en l'itinerari de la via verda. A més a més, en l'aposta de la Pobla cap a un turisme sostenible, es posaran punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques a l'Estació d'Esports i Natura del Pirineu – oficina de turisme- i s'instal·larà un sistema de reg i il·luminació intel·ligent al Parc dels Raiers, així com un sistema d'energies renovables i millora d'il·luminació eficient a l'àrea de serveis d'autocaravanes.

L'eix de transició digital preveu la creació d'un portal web, una ruta interpretativa de flora, fauna i patrimoni cultural que segueixi la via verda de Collegats, la creació d'un sistema digital de reserva i pagament dels diversos equipaments municipals i la creació d'un banc fotogràfic i audiovisual. També està previst oferir cobertura mòbil, wifi i un punt de rescat a la zona de Collegats, punts d'alerta per inundacions als dos rius, Noguera Pallaresa i Flamisell, la gestió de l'eficiència energètica i càlcul de la petjada de carboni amb mitjans digitals i sistemes amb sensors i enquestes online per conèixer l'impacte que genera el turisme.

Pel que fa a l'eix de competitivitat, es preveu crear nous equipaments de turisme actiu: una via ferrata al congost de Collegats, un camp d'eslàlom i rull al riu Noguera Pallaresa i un bike park i pump track. També es preveuen actuacions de formació i acompanyament als empresaris per la creació de nous productes turístics i per elevar la rentabilitat de productes ja existents i millorar la digitalització.

En total, el projecte ha rebut el suport de 27 entitats públiques i de 32 empreses privades i associacions. També ha estat recolzat per 21 empreses turístiques dels Pallars i 11 associacions, com l'Associació d'empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, l'Associació de Guies i Intèrprets del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Renatura Pirineu o les associacions de Raiers i Fallaires.

Un projecte «millorat»


L'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, destaca que han "millorat el projecte que vam presentar en la convocatòria del 2021". En aquest sentit, explicant que han treballat algunes actuacions que no estaven prou perfilades i n'han introduit algunes de noves que han sorgit del procés de participació dut l'estiu passat per l'elaboració del Pla de Desenvolupament Turístic.

"Sabem que és un projecte ambiciós", afirma Baró, "però alhora molt coherent amb el territori, integral, que pretén compatibilitzar la conservació i restauració ambiental amb l'ús turístic responsable". "En definitiva, apunta, "l'objectiu és que sigui un instrument de desenvolupament local, de creació de llocs de treball i ajudi a posar fre a la pèrdua de població que patim les zones rurals".
 


Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació