16 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Catalunya prepara el terreny per organitzar en solitari els Jocs Olímpics d'Hivern

La part catalana confia encara en la candidatura conjunta amb l'Aragó, però remarca que "no vol deixar perdre" el projecte olímpic

Bernat Surroca Barcelona | 11 de maig de 2022 a les 10:10
Laura Vilagrà reunida amb el COE sense la representació de l'Aragó | ACN
El Govern vol celebrar els Jocs Olímpics d'Hivern de l'any 2030, amb l'Aragó o sense, i per això no descarta, arribat el moment, plantejar al Comitè Olímpic Espanyol (COE) una candidatura en solitari perquè la competició es pugui fer a Catalunya. El termini per arribar a un acord i impulsar una candidatura acaba el 20 de maig, i fonts governamentals mantenen que, si no s'ha arribat a cap acord abans, demanaran al COE que "estudiï totes les possibilitats", també la que contempli que els Jocs es facin exclusivament a Catalunya. Les mateixes fonts consultades per NacióDigital asseguren que el país té capacitat per assumir en solitari totes les competicions però insisteixen que, ara, el Govern "no està en aquesta pantalla". Ara bé, també remarquen que "no es vol renunciar als Jocs".

Aquest dimecres al matí, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha convocat una roda de premsa per confirmar el compromís de l'organisme amb el projecte i insistir que "no s'ha de deixar escapar aquesta oportunitat per al Pirineu". Un suport que el Govern podrà sumar a la voluntat de teixir una candidatura, amb o sense l'Aragó. A la vegada, però, els Jocs també han aixecat crítiques entre organitzacions ecologistes i del territori, crítiques que se sumen a les de la CUP. De fet, els Jocs han estat una de les qüestions que ha contribuït al distanciament entre els cupaires i el Govern. Els anticapitalistes, juntament amb la plataforma Stop Jocs Olímpics, lideren la campanya pel "no" al projecte olímpic.

Quin és l'escenari actual? Amb el lideratge del Departament de la Presidència, amb Laura Vilagrà al capdavant, s'està treballant en dos fronts: d'una banda, aconseguir un acord amb el COE que satisfaci l'Aragó -i especialment el seu president, Javier Lambán- i, de l'altra, preparar la consulta que s'ha de fer als territoris afectats pels Jocs i que s'ha de convocar el 27 de maig. Les delegacions catalana i aragonesa van assolir un acord tècnic per impulsar una candidatura conjunta, però finalment l'Aragó se'n va desmarcar. Fa uns dies, el COE va traslladar a les parts una "proposta verbal" amb un nou repartiment de proves -l'Aragó es quedava algunes competicions d'esquí i Catalunya assumia el patinatge artístic-, però Lambán va tornar a rebutjar-ho. El Govern tampoc la veia amb bons ulls. 

De fet, la part catalana es manté en el primer acord tècnic, assolit després de mesos de feina, i eviten valorar la nova proposta del COE, tenint en compte que no hi ha res per escrit i que l'Aragó ja se n'ha despenjat. Davant la manca d'acord, això aboca a una candidatura en solitari? "No volem perdre aquests Jocs", insisteixen fonts governamentals. La part catalana apunta que l'entesa tècnica del març és un "bon acord" i que no hi ha cap problema de presentar-se conjuntament amb l'Aragó. El Govern confia que "encara hi ha marge" per arribar a un pacte amb el govern aragonès. El termini del 20 de maig s'acaba d'aquí a menys de deu dies.

És necessari l'aval del COE


Qui haurà de prendre una decisió, arribat el moment, és el COE: haurà de valorar si accepta una candidatura en solitari de Catalunya o s'arrisca a quedar al marge dels Jocs d'Hivern de l'any 2030. Si s'arriba a aquest escenari, una candidatura pròpia de Catalunya també necessitaria l'aval de l'entitat estatal. Si l'organisme s'hi oposa, el Govern no pot decidir unilateralment optar a acollir els Jocs d'Hivern. La qüestió encara no s'ha abordat i les reunions que hi ha se centren, ara, en buscar un acord amb l'Aragó. "Volem una candidatura forta", recalquen fonts consultades. Si s'arriba al 20 de maig arriba sense acord, l'organisme haurà de prendre una decisió. "El COE té un problema", admetia aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Sigui com sigui, la consellera Vilagrà té previst signar el decret de convocatòria de la consulta sobre els Jocs el proper 27 de maig per tal que se celebri el 24 de juliol a l'Alt Pirineu i Aran. Als ciutadans del Berguedà, Solsonès i Ripollès se'ls preguntarà si es volen "involucrar" en el projecte olímpic. Una candidatura en solitari de Catalunya per assumir els Jocs, implicaria canvis en la consulta? Fonts governamentals asseguren que, a dia d'avui, encara no s'ha abordat aquesta qüestió. L'objectiu, doncs, és arribar a un pacte amb l'Aragó, però a l'horitzó ja hi sobrevola la possibilitat d'una candidatura en solitari. 
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació