Dimarts, 3 de desembre de 2024
cinema

«El No a l'Ós» rep una menció especial del Festival Internacional d'Espiello

Es tracta d'un reconeixement a la qualitat i l'exhaustivitat del documental tenint en compte la multiplicitat de punts de vista que ofereix

Redacció Espiello | 5 d'abril de 2022 a les 10:30
Imatge d’un pastor i el seu ramat que apareixen al documental | El No a l'Ós
El documental pallarès El No a l'Ós, dirigit per Pepe Camps i Vanesa Freixa, ha estat distingit per unanimitat del jurat amb una menció especial al Festival Internacional de Documental Etnogràfic d’Espiello (Osca). Es tracta d'un reconeixement a la qualitat i l'exhaustivitat del seu treball de recerca, per la multiplicitat de punts de vista tinguts en compte, així com per la seva contribució a la comprensió d'aquesta problemàtica tan complexa.

El treball, estrenat el setembre de 2021, gira al voltant de les preguntes "és legítim prendre decisions des de la ciutat sobre un acte que implica les poblacions rurals?"; "com podem reintroduir espècies que convivien en una naturalesa salvatge a una altra zona sense tenir en compte l'evolució de la civilització?"; "no és un gest massa petit continuar imposant mesures de reintroducció d'espècies si el sistema manté una dinàmica hiperproductiva i mecanicista que accelera el declivi cap a una crisi climàtica imminent?".

 
Sis mesos després de la seva estrena, el documental ha participat en certamens com el Festival Internacional de Muntanya de Torell, rebent el premi especial Mountain Wilderness o el Suncine Festival Internacional de cinema de Mediambient. Més de 1.000 persones l’han vist en les diferents sales, acompanyats sempre d’un debat posterior que ha intentat acostar les diferents mirades respecte aquesta problemàtica que entra en contradicció amb els valors de la cultura urbana.

El No a l'Ós sorgeix de la necessitat personal d'entendre un conflicte territorial que afectava el territori dels realitzadors del documental i alhora les dues vessants del Pirineu. Durant un any, des de l'octubre del 2018 fins a l'octubre del 2019 van enregistrar a banda i banda de la frontera amb l'objectiu de reflectir una realitat més enllà dels típics prejudicis amb que se sol tractar la reintroducció de l'ós bru.

 

Altres notícies que et poden interessar



Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació