Divendres, 19 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Aval del Parlament a la consulta dels Jocs d'Hivern amb l'interrogant de quines comarques votaran

ERC, Junts i la CUP validen el decret per modificar la llei de consultes no referendàries que permetrà la votació sobre la candidatura olímpica; Aragonès s'obre a incloure-hi el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès

Redacció Barcelona | 24 de març de 2022 a les 08:23
El Parlament, en el ple d'aquest dimecres. | ACN
El Parlament ha avalat aquest dimecres a la tarda, amb els vots d'ERC, Junts i la CUP, el decret del Govern per modificar la llei de consultes no referendàries del 2014 per poder convocar la consulta sobre els Jocs d'Hivern del 2030. Concretament, s'afegeix un punt a l'article 4 per tal que el president de la Generalitat pugui convocar consultes en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria sobre assumptes relacionats amb les competències o interessos de la Generalitat. Es manté en l'aire, però, les comarques que podran votar a la consulta, per bé que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta per primer cop a incloure en la votació el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès.

La CUP, Junts i els comuns reclamen que la consulta, prevista inicialment a l'Alt Pirineu i l'Aran, s'estengui a tres comarques més, una posició que no era compartida inicialment per ERC. En canvi, PSC, Vox i PP estan en contra d'una consulta sobre els Jocs d'Hivern.

En la sessió de control del matí, Aragonès ha fet un primer viratge oficial per ampliar l'abast territorial de la consulta sobre la candidatura olímpica, prevista pel mes de juliol, tot i que el calendari continua ballant per les desavinences existents entre ERC i Junts. A l'hemicicle ha avançat que, un cop aprovat el decret de modificació de la llei de consultes per fer-ne d'àmbit supramunicipal, prendrà una decisió en relació a la votació. En resposta a Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, el president de la Generalitat ha defensat el projecte i ha posat de manifest que el valoren tant l'Ajuntament de Barcelona com el govern espanyol, del qual forma part En Comú Podem. "Volem donar veu, principalment, a les comarques afectades", ha indicat Aragonès.

En un inici, la consulta està prevista només per a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, que és on es faran la gran majoria de proves en cas que el certamen s'acabi celebrant a Catalunya l'any 2030. En una reunió el 15 de febrer, avançada per NacióDigital, Aragonès i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, van refermar en una reunió amb el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina -encarregada de l'arquitectura jurídica de la consulta-, que aquest seria l'abast de la consulta. Una moció al Parlament -amb el suport d'ERC i Junts- va obrir la porta a sumar tres comarques més a la votació. El cas també ha generat debat al Govern, tenint en compte que Junts defensa obertament ampliar el seu abast per tal que arribi a nou comarques. La formació de Carles Puigdemont, a banda, també defensa -com el Comitè Olímpic Internacional, sostenen- que la pregunta no sigui binària.

"A vostès no els importa l'abast territorial de la consulta, ja han dit que estan en contra del projecte", ha retret Aragonès a Albiach. Els Jocs Olímpics d'Hivern han enfrontat al Parlament el president amb la CUP, que aquest dimecres ha tornat a carregar contra el projecte, el qual s'ha contraposat a les quatre grans transformacions -verda, feminista, social i democràtica- que defensa el Govern. "El macroprojecte neix fracassat", ha assenyalat la líder dels comuns, que ha defensat que votessin el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Aquestes tres comarques, això sí, sumen més habitants que l'Alt Pirineu i l'Aran.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació