Divendres, 26 d'abril de 2024
acadèmia de talarn

El Parlament aprova una proposta de resolució perquè l'acadèmia de Talarn passi a tenir usos civils

La CUP demana que la caserna militar cobreixi les mancances en instal·lacions al Pallars

Redacció Barcelona | 18 de març de 2022 a les 10:00

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució de la CUP perquè l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn passi a tenir usos civils. L'acord ha tingut lloc a la Comissió d'Afers Institucionals gràcies als 10 vots dels anticapitalistes, d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i els comuns, mentre que el PSC, Ciutadans, VOX i el Partit Popular hi han votat en contra.

L'encarregada de presentar i defensar la proposta ha estat la diputada de la CUP, Dolors Sabater, que ha posat en relleu la multitud d'espais militars en desús que hi ha actualment a Catalunya, subratllant, al mateix temps, la manca d'equipaments universitaris. En aquest sentit, Sabater ha defensat que la caserna de Talarn podria cobrir aquest "buit tan important", i ha qualificat la proposta com "una reclamació del Pallars i de tot el Pirineu". Una zona, ha afirmat, "abandonada i maltractada per un model econòmic gens just ni equitatiu".

Per la seva banda, la diputada pallaresa del PSC, Sílvia Romero, ha defensat la importància i la permanència de l'AGBS al Pallars Jussà. Una comarca, afirma, "agrícola i de serveis, però amb una tradició educativa". En aquest sentit, Romero ha exposat que l'acadèmia és el primer i únic centre d'ensenyament militar dedicat a la formació de suboficials, i que té una "trascendència econòmica i social important a la comarca". En referència a la proposta, ha demanat que "des de fora i des de lluny no ens vinguin a dictar què hem de fer i què ens convé".

En el debat també hi ha participat el diputat pallarès Antoni Flores, d'ERC, que ha mostrat el compromís del seu partit amb la pau, tot afirmant que l'impacte econòmic de l'AGBS ja no és mateix que fa 10 anys, quan precisament l'acadèmia va estar a punt de ser tancada. Així mateix, Flores ha explicat que el nombre d'alumnes i el temps d'activitat de la caserna han anat disminuint al llarg dels anys. Per aquest motiu, el també regidor de l'Ajuntament de Tremp ha expressat la voluntat de donar altres usos a l'acadèmia per tal que els edificis ja obsolets i en procés de deteriorament no quedin en desús.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació