Dijous, 25 d'abril de 2024
demografia

El Pallars Sobirà va guanyar un 5,5% de població estrangera el 2021

Per la seva banda, el Jussà va perdre un 2,2% d'habitants forans respecte al 2020

Redacció Pallars | 1 de març de 2022 a les 11:00
La majoria dels estrangers del Sobirà provenen de Romania, mentre que al Jussà el país majoritari és el Marroc | ACN
La població estrangera a les comarques pallareses va disminuir lleugerament durant l'any 2021, segons dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Una dinàmica molt poc significativa en el conjunt de les dues comarques, però que per separat mostra una clara diferència. Així, mentre que el Pallars Sobirà va guanyar un 5,5% d'habitants forans, el Jussà en va perdre un 2,2% respecte al 2020.

Per percentatges, però, aquesta darrera comarca té més població forana, concretament 1.820 persones, un 13,82%; mentre que al Sobirà hi resideixen 640, un 9,51% sobre el total de la població comarcal. Així i tot, el Pallars Jussà és la cinquena comarca catalana que més estrangers va perdre respecte fa un any, per darrere del Barcelonès, el Gironès, l'Alt Penedès i la Cerdanya. Al mateix temps, el Sobirà és la tercera amb un augment major, només superada per les Garrigues i l'Alt Urgell.

Pel que fa als continents de procedència d'aquest grup de població, en tots dos Pallars hi predominen les persones vingudes de la resta d'Europa, seguides per les d'origen africà i aquelles provinents d'Amèrica. Ara bé, si ens fixem en els països d'origen, novament hi trobem diferències.

Al Pallars Jussà, per una banda, el país majoritari és el Marroc, amb un 25,11%, seguit d'aprop per Romania, amb un 21%. Per la seva banda, al Sobirà s'inverteixen les tornes: el 39% dels estrangers són romanesos, seguits de lluny pels marroquins, que representen un 8,44% del total.

Segons l'Idescat, des de l'any 2000 la població estrangera a les comarques pallareses ha augmentat de 391 persones a 2.495. Tanmateix, la dinàmica en totes dues també presenta certs matisos. El pic màxim de població estrangera al Jussà es va assolir l'any 2010, amb un 14,75%, i malgrat que des d'aleshores havia anat fluctuant, en els darrers quatre anys havia augmentat en gairebé tres punts.

Al Pallars Sobirà, en només nou anys la població forana va passar de 126 persones a 1.256. El 2009, doncs, va ser l'any on la comarca va acumular un major percentatge de persones d'origen estranger, amb un 16,47%. Des de llavors, però la tendència va anar a la baixa, i 10 anys més tard el percentatge s'havia desplomat fins al 9,75%. Les dades del 2021, però, mostren per primera vegada en 12 anys una certa recuperació de persones estrangeres a la comarca.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació