Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

En marxa el passaport Covid a la restauració, els gimnasos, les residències i l'oci nocturn

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dijous la mesura del Govern

Bernat Surroca Barcelona | 26 de novembre de 2021 a les 07:36
Un usuari mostra el seu certificat Covid a l'entrada d'una discoteca de Barcelona | ACN
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dijous la mesura del Govern d'ampliar l'ús del passaport Covid per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències. En aquest tres àmbits, juntament amb l'oci nocturn, serà necessari mostrar el certificat de vacunació per poder-hi accedir. La mesura ha de servir per frenar el "creixement preocupant" de contagis de coronavirus a les portes de les festes de Nadal sense haver d'activar restriccions més dures, com ara limitacions horàries. L'ampliació del passaport Covid entrarà en vigor aquesta mitjanit i tindrà una durada d'almenys 14 dies.

La interlocutòria de la sala contenciosa-administrativa, de 19 pàgines, considera que la mesura proposada pel Govern és proporcionada, tenint en compte la situació epidemiològica a Catalunya, malgrat que la Fiscalia s'hi havia oposat. El tribunal considera que és una mesura "idònia" per mirar de frenar l'increment de contagis i argumenta que té més avantatges per a l'interès general que no pas perjudicis per a "altres bens i valors en conflicte". De tota manera, el TSJC avisa el Govern que l'ampliació del passaport Covid a més activitats "necessitarà com a mínim una major motivació i justificació reforçada".

La secció concreta que el passaport Covid s'haurà de demanar també als locals de restauració integrats en centres o galeries comercials, parcs i fires d'atraccions, ludoteques, salons de joc i gimnasos; als locals culturals on es venguin begudes o menjar, com sales de concerts, cinemes i circs; als concerts i actes culturals a peu dret en llocs tancats; i a les competicions esportives on es vengui menjar o beguda. També es demanarà quan es facin activitats musicals en congressos, fires comercials i festes majors.

En canvi, no es demanarà el passaport Covid als serveis de restauració dels centres de treball destinats als empleats, als ubicats en centres sanitaris destinats als empleats i als pacients, als menjadors escolars i universitaris i als menjadors socials per a persones vulnerables. El decret de la Generalitat obliga els establiments a penjar cartells a l'entrada on recordin l'obligatorietat del passaport i a destinar personal per fer aquest control. Les dades dels clients no s'han de guardar.

La sisena onada ja és aquí


Les dades no són bones i la sisena onada ja és un fet. En les últimes 24 hores s'han notificat més de 2.000 contagis. Hi ha quatre persones més ingressades a l'hospital i una més a l'UCI, que ja suma 128 pacients. La taxa de contagi es manté i creix el risc de rebrot. Set persones més han mort a causa de la malaltia. Un 14,7% dels catalans que poden vacunar-se encara no ho han fet malgrat les crides constants a la vacunació.

En aquesta nova etapa, amb més presència del certificat Covid, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la "responsabilitat" dels establiments que l'han de sol·licitar. Els Mossos actuaran si es detecten incompliments i es faran inspeccions per controlar que els locals compleixen amb la nova normativa. De tota manera, des del Govern també es fan crides a la responsabilitat individual i a respectar la nova mesura, també per evitar futures restriccions més dures quan falten poques setmanes per les festes de Nadal, quan la interacció social s'accentua. 


Fa setmanes que la Covid creix a Europa, que s'ha convertit un cop més en l'epicentre mundial de la pandèmia. Gràcies a la vacunació, l'impacte hospitalari s'ha reduït i també ho ha fet la mortalitat, però el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, ha publicat aquesta setmana un contundent comunicat per demanar "mesures sanitàries urgents" per combatre la nova onada de la pandèmia. També que es posi la tercera dosi de la vacuna "a tots els adults" davant els potencials efectes de la variant Delta en els propers mesos d'hivern. 

En tot cas, ara com ara, Catalunya amplia l'ús del passaport Covid i analitzarà a fons les dades de les properes setmanes per veure'n l'impacte abans de prendre noves decisions. Dimecres, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, admetia preocupació pel creixement de casos. El comitè científic assessor de Salut sosté que el passaport Covid també hauria de ser obligatori a la cultura -cinemes i teatres- però de moment el Govern ha optat per ampliar-ho només a bars, restaurants, residències, gimnasos i oci nocturn.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació