Divendres, 26 d'abril de 2024
sequera

La falta de pluges es fa notar als pantans pallaresos

L'embassament de Sant Antoni es troba al 56% de la seva capacitat, gairebé 30 punts menys respecte l'any passat

Redacció Pallars | 16 de novembre de 2021 a les 10:07
Imatge recent del pantà de Sant Antoni | Jordi Ubach
La fi de la campanya de reg a les comarques de Ponent i l'absència de pluges aquesta tardor s'ha fet notar als embassaments pallaresos de Sant Antoni i Terradets. Segons dades d'aquest dilluns de l'Agència Catalana de l'Aigua, el primer d'aquests es troba al 56,73% de la seva capacitat, mentre que durant les mateixes dates de l'any passat estava al 83,71%. Una davallada menys pronunciada però també significativa en el cas de Terradets, actualment al 87,09% i que al 2020 es trobava al 96,70% de capacitat.

Per altra banda, la situació a les cues dels pantans de la conca del Segre, especialment als de Rialb i Camarasa, és encara menys prometedora. Actualment presenten un aspecte pràcticament buit amb presència d'aigua només en el curs del riu. L'actual sequera però, encara està lluny dels "nivells d'alerta" que pressuposarien problemes a llarg termini, segons el catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Lleida (UdL), Ramon Batalla.
 
La sequera actual "és conjuntural" i no té greus problemes a llarg termini, assegura Batalla, que ha assenyalat que la tardor d'enguany és una mica seca o anormalment seca. En alguns punts de Catalunya ha plogut entre un 30 i un 50% menys del que ho fa de forma habitual, però les reserves dels embassaments encara són altes.

Els embassaments de la conca de l'Ebre i els que pertanyen a la conca del Segre estan molt baixos en aquesta època, com sol ser habitual, entre el 49 i el 50% de la seva capacitat. Això passa perquè s'ajunten el fet que és el final de la temporada de reg de grans canals com el de l'Urgell. A les conques internes de Catalunya, el nivell dels embassaments es troba al 65%, segons Batalla, una dada similar o una mica per sota de la mitjana dels darrers 5 o 10 anys. 
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació