Dijous, 18 d'abril de 2024
medi ambient

Finalitza la «Iniciativa Rius» amb més de 450 voluntaris i sis tones de residus recollits

Un 15% de les persones que han participat en les accions de neteja són ecoturistes que han aprofitat les accions per conèixer el Parc Natural de l'Alt Pirineu

Redacció Sort | 2 de novembre de 2021 a les 08:45
Voluntaris de la iniciativa després de recollir deixalles al riu | AEPallars
Després de les accions de l'octubre de 2020, que van aconseguir eliminar 5.500 quilos de deixalles al voltant dels rius del Parc Natural de l'Alt Pirineu, la Iniciativa Rius d'enguany ha aconseguit superar aquesta xifra i ha "rescatat" dels rius prop de 6.000 quilos, segons informacions de la deixalleria de Sort, responsable de la selecció i pesatge de les restes.

El projecte, liderat per l'Associació Esportiva (AE) Pallars, ha agafat més força en aquesta edició a l'agermanar-se amb un nou projecte de l'Associació Loser Surfers, la Mountain Calling 2021 de neteja de les muntanyes, i que s'ha desenvolupat, amb èxit d'assistència, a les estacions d'esquí de Port-Ainé i Espot de FGC.

Les 16 accions, distribuïdes en sis dies, han aconseguit netejar al voltant de 65 quilòmetres de lleres de rius i unes 10 hectàrees de boscos. La participació dels voluntaris ha superat amb escreix les expectatives de l'organització, amb la participació de 450 voluntaris, 430 nens dels centres escolars i 79 joves dels instituts de la comarca.
 

En el projecte també hi han participat 430 nens del centres escolars del Sobirà Foto: AEPallars


Durant la Mountain Calling, que es va centrar els passats 9 i 16 d'octubre a les muntanyes d'FGC al Pallars, es van aconseguir treure prop de dues tones de deixalles de gran diversitat, des de burilles a material de construcció. Per la seva banda, la Iniciativa Rius ha aconseguit retirar dels rius del Parc Natural de l'Alt Pirineu prop de 4.000 quilos. Les accions van ser molt contundents, especialment al Cardós, la Mollera d'Escalarre i al Noguera Pallaresa, d'on s'ha tret molta ferralla i fins hi tot un remolc que feia més de 20 anys estava submergit sota les aigües.

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, considera que "el volum de deixalles generat demostra que encara tenim deures a fer en la millora de la conscienciació ciutadana tant local com visitant vers el medi ambient i conservació de la natura del Pallars". Per la seva part, el president de l’AE Pallars, Lionel Pla, comenta que l'encoratja "la resposta de la ciutadania, que és capaç de vindre des de fora del Pallars, llogar una habitació d'hotel i participar en les neteges", però per altra banda, afirma, "t'adones que hi ha dues societats, la que paleja en aquesta direcció i la que encara no s'adona de la situació en què ens trobem i continua menyspreant el medi ambient."

Exhibició de les deixalles


Totes les deixalles recollides durant les quatre accions obertes i les accions dels instituts i centres escolars del Pallars Sobirà van quedar exhibides del dia 9 al 25 d'octubre al centre de la plaça Caterina Albert de Sort. Els veïns i turistes que han visitat aquests dies el Pallars han quedat impressionats de la quantitat de tones que s'hi exhibia. D'aquesta manera s'ha aconseguit un dels objectius que es perseguia, iniciativa de Baldo Farré, alcalde de Sort "de conscienciació de la ciutadania amb la seva exposició pública".

El projecte, que tanca amb un cost final al voltant dels 20.000 euros, generarà un dèficit a l'entitat organitzadora, proper als 3.000 euros, que l’AE Pallars compensarà amb recursos propis. Dins el projecte, l'Agència de Residus de Catalunya, ha aportat material en el marc del projecte Let's Clean up Europe. El seu director, Isaac Peraire, que ha seguit de prop totes les accions des de les xarxes, valora com a "molt potent" aquest projecte i anima a la seva continuació i generació de noves edicions.
 

Imatge d'una part de les deixalles recollides durant les jornades Foto: AEPallars


Rodatge d'un documental


Paral·lament a les accions de neteja, s'ha rodat un documental, subvencionat pel Parc Natural, que pretén apropar la realitat de l'estat nostres rius a la societat, i que es donarà a conèixer en mesos vinents en festivals de caràcter mediambiental. 

Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que ha aportat 5.000 euros a les accions, s'ha mostrat molt satisfeta del resultat de les neteges, així com de l'èxit participatiu proper als 200 voluntaris només a les accions de Mountain Calling. El Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la deixalleria de Sort, part clau del projecte en la selecció i gestió dels residus, veuen amb molt bons ulls el projecte i el consideren clau tant en la neteja del territori, com també, en l'impacte econòmic del turisme mediambiental que pot suposar en hoteleria i restauració en el futur.

Per últim, els alcaldes dels ajuntaments on s'han realitzat les accions se senten "recompensats" per les accions realitzades i mostren el seu compromís per continuar finançant part de les accions amb les quals l'organització ha pagat avituallament, assegurances o material de protecció, elements indispensables per al desenvolupament de les accions.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació