16 d'abril de 2024
jornades per a l'excel·lència

El professorat reivindica més inversió en educació a les comarques de muntanya

La segona ronda de les 'Jornades per a l’Excel·lència' ha posat el focus en la realitat educativa de les comarques rurals

Redacció Esterri d'Àneu | 4 d'octubre de 2021 a les 11:10
Imatge d'una de les taules de debat de les jornades | Jornades per a l'excel·lència
Els reptes educatius i la transformació del món docent han marcat les vuitenes Jornades per a l'Excel·lència. Sota el títol L'educació, la clau del futur, han reunit a Esterri d'Àneu més d'una trentena d'experts de dins i fora dels Pirineus. Dissabte, en la segona jornada, els professionals del territori van reivindicar la necessitat d'invertir més recursos en l'educació de les comarques de muntanya i les escoles rurals.

Les Jornades han arrencat amb una radiografia de la realitat educativa dels Pirineus amb docents del municipi. Montse Garcia, mestra d'educació física i idiomes a l'Escola la Closa d'Esterri d'Àneu, ha moderat la taula El repte de la transformació educativa al territori, que ha comptat amb Lídia Cardona, directora del centre aneuenc i facilitadora del laboratori de transformació educativa. Els participants en la taula han coincidit a reclamar "escoles públiques, gratuïtes, inclusives i obertes". Partint del protagonisme dels alumnes, afirma Lídia Cardona, "els centres s'han d'obrir a l'entorn, a les famílíes i al treball en xarxa". 

Per altra banda, a la taula moderada pel director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella, ha abordat els projectes educatius que s'estan fent al territori i fora de l'escola. Hi han intervingut, entre d'altres, el director de l'Escola Folk del Pirineu, Tito Peláez, el coordinador de l'àrea de salut bàsica mental d'Alba Jussà Cooperativa, David Marchal, i Bernat Baylina, responsable de comunicació i esdeveniments de FGC Turisme d'Espot i Port Ainé. Tots ells han posat el focus en la cooperació i el treball en xarxa per poder transformar l'educació del Pirineu.

Una fita clau per a aquesta transformació educativa a escala global és també en l'educació en valors. N'han parlat en una taula rodona moderada per Josep Puigbó la formadora en educació emocional i especialista en educació, Anna Carpena; la psicòloga clínica especialitzada en família, infància i adolescència, Luisa Ferrerós; i l'inspector d'educació, Antoni Giner. "Transmetre valors, promoure l'empatia i donar eines per ser capaços de fer front a les incerteses del dia a dia, és especialment important en un moment com l'actual", ha afirmat Carpena.

Les futures generacions, presents a les Jornades


Com ja és habitual, les Jornades també han volgut donar veu a les futures generacions del territori i ho han fet a través d'un espai de showcooking de Cuinateenager, un projecte de l'Oficina Jove del Pallars Sobirà, l'Institut Hug Roger III de Sort i l'Escola d'Hostaleria del Pallars.

Anna Montoliu, vicepresidenta de l'Associació Jornades per a l'Excel·lència, ha afirmat que des de les Jornades "volem donar un espai per al petit talent del Pirineu des del principi i col·laborem durant tot el curs amb les escoles i instituts del nostre entorn". Així mateix, el Cor de Rock d'Encamp ha ofert una actuació musical per tancar l’acte.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació