Dijous, 18 d'abril de 2024
alta tensió

La CUP es posiciona en contra de la MAT del Pallars

La formació anticapitalista presenta al·legacions en el marc de l'Estudi d'Impacte Ambiental de la línia d'alta tensió

Redacció 9 de setembre de 2021 a les 10:33
Treballs en una torre d’una línia de molt alta tensió, en imatge d'arxiu | ACN
Les alertes per l'anunci de l'inici de sol·licitud d'Autorització Administrativa Prèvia i Declaració d'Impacte Ambiental que inclouria una macrocentral eòlica situada a Osca i les seves infraestructures d'evacuació fins a Isona -afectant també els municipis de Castell de Mur, Tremp i Gavet de la Conca- ha portat a la CUP a posicionar-se en contra del projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que pretén portar l'energia produïda en macrocentrals aragoneses cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Els anticapitalistes han presentat al·legacions al projecte al considerar que projectes com aquest no segueixen els principis per a una veritable transició energètica i incompleixen molts dels preceptes aprovats en la Llei de canvi climàtic 16/2017. Entre les al·legacions destaquen la vulneració del dret d'accés a la informació i del de participació ciutadana en matèria ambiental, la incompatibilitat amb el planejament territorial català, les afectacions sobre el medi -biodiversitat, paisatge, activitats agrícoles i ramaderes, habitatges-, així com la denúncia de la fragmentació de projectes.

A més, molts grups municipals i comarcals de la CUP-Amunt de municipis directament afectats per aquest traçat també han presentat les seves pròpies al·legacions, posant de manifest les justificacions locals i territorials per aturar-ne la tramitació.

A finals de juliol es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el procediment administratiu de tramitació de l'Estudi d'Impacte Ambiental i la sol·licitud d'Autorització Administrativa Prèvia del conjunt de parcs eòlics denominats Clúster Begues_PFot-539 AC, que comprèn la central fotovoltaica Jaime I (de 40 MWp i situada a l'Aragó), així com la seva infraestructura d'evacuació.

La nova MAT del Pallars és una de les tres que formen part de l’anomenat projecte Sputnik, una iniciativa del clúster Forestalia que vol generar energia eòlica i fotovoltaica a l'Aragó i, mitjançant línies MAT, portar-la a Catalunya.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació