Dijous, 18 d'abril de 2024
mobilitat sostenible

​L’Alt Pirineu segueix apostant per la mobilitat sostenible

Els sistemes de transport flexible i sostenible a l'Alt Pirineu i Aran permeten un estalvi de CO2 del 173%

Redacció 19 d'agost de 2021 a les 12:16
Un grup de persones a l’estació de tren de la Pobla, en imatge d’arxiu | ACN
El Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori compta per un any més amb el programa europeu Last Mile. L'objectiu del programa, centrat en la mobilitat sostenible, és aconseguir solucions innovadores i flexibles que permetin als visitants de zones rurals i turístiques fer el darrer tram del recorregut en aquestes condicions.

Es calcula que la introducció del transport flexible i sostenible implementats amb el Last Mile al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant els anys 2018 i 2019 i la reducció de CO2 per l'estalvi de passar del cotxe al bus ha estat d'un 173% i ha estat valorada en 53.989,60 euros.

Els serveis implementats a la regió de l'Alt Pirineu i Aran es concreten amb transport a la demanda, diferents serveis de bus per accedir al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'inici de la ruta cicloturística Lleida-la Pobla de Segur -que fomenta la intermodalitat bici-tren- i la possibilitat de combinar el transport en bicicleta i el bus.

En el període del Last Mile 2016-2020 el Pla d’Acció Regional a Catalunya ha treballat durant en altres eixos com l'ampliació de serveis de transport a la demanda en la regió de l'Alt Pirineu i Aran i s'ha millorat el servei Lles-la Seu d’Urgell, el servei Rivert-Tremp -amb la incorporació d’una nova parada a Torallola i ajust de calendari- i el servei Lleida-Port Ainé, amb la incorporació de tràfics de parades intermèdies.

L’etapa postCovid


Amb el pressupost de 65.000 euros d'enguany, es treballarà en dissenyar l'ampliació de la freqüència dels autobusos i els serveis de transport a demanda a la regió de l'Alt Pirineu i Aran, tant en la freqüència dels serveis com en el període estacional. Es volen explorar noves accions de flexibilitat i anticipació. També es reforçarà el sistema de bicibusos "bicicletes als autobusos".

En aquest proper any de vigència s'ampliarà la ruta cicloturística Lleida-la Pobla de Segur a nous trams i es potenciarà la digitalització dels serveis Last Mile, amb la venda de bitllets a través d'Internet i l'ús de codis QR.

Catalunya forma part del projecte Last Mile amb sis socis més: l'Agència Mediambiental d'Àustria, l'Administració Regional del Tirol Oriental (Àustria), l'Agència pel suport del desenvolupament regional de Kosice (Eslovàquia), el Club Desenvolupament Sostenible de la Societat Civil (Bulgària), el Parc Natural Upper Sûre (Luxemburg) i el Voivodat de Pomerània Occidental (Polònia).
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació