Dissabte, 20 d'abril de 2024
electricitat

La CUP demana al Govern que actuï contra els talls de llum i «coaccions» d'Endesa als veïns de la Vall Fosca

En una pregunta al Parlament, els anticapitalistes denuncien que l'empresa ha realitzat més de 10 talls de llum des del mes de març

Redacció Parlament de Catalunya | 8 de juliol de 2021 a les 11:38
Imatge dels veïns de la Vall Fosca en una protesta durant el passat mes de gener | ACN
La CUP ha presentat aquest dimecres una pregunta a la mesa del Parlament per saber si el Govern actuarà contra els talls de llum i les "coaccions i amenaces" d'Endesa sobre els veïns de la Vall Fosca. En la pregunta, els anticapitalistes denuncien que des del passat 16 de març l'empresa ha realitzat més de 10 talls de llum a veïns de la zona, acollint-se al contracte de subministrament elèctric signat el 1927 entre FECSA i l'Ajuntament de la Torre de Capdella.

Segons afirmen, “les veïnes subjectes al contracte defensen que l'IVA només s'ha d'aplicar sobre el preu real (establert el 1927), ja que sinó seria un impost confiscatori i totalment desproporcionat, ja que el que Endesa està facturant a les veïnes és l'impost de l'IVA segons el preu de mercat i no del contracte".


Així mateix, la CUP afirma que les veïnes "en cap moment han deixat de pagar les factures del subministrament de la llum, però sí que van voler defensar els seus drets del contracte". Per això, expliquen, "van començar a pagar les factures únicament respecte al consum i la part d'IVA que consideràvem procedent, via factures d'autoliquidació".

Malgrat tot, denuncien que Endesa ha seguit sol·licitant el pagament de l'IVA sobre el preu de mercat i ha procedit als talls de llum dels qui pagaven l'impost sobre el contracte. En aquest sentit, la formació anticapitalista ha demanat a la Generalitat què pensa fer per tal de protegir les veïnes i els veïns de la Vall Fosca.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació