Dijous, 18 d'abril de 2024
mitjans de comunicació

Neix la revista «Garona-Nogueres» per reivindicar el patrimoni del Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Aran

Editada pel Grup Gavarres, es publicarà semestralment de manera capiculada amb la revista Cadí-Pedraforca

Redacció 21 de maig de 2021 a les 09:45
El primer número de la revista ja és als quioscos i establiments del Pallars | Grup Gavarres
El Grup Gavarres, editorial amb seu a Cassà de la Selva (el Gironès), ha llançat aquest mes de maig una nova revista que avarca els territoris de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, i l’Aran. Es tracta de la Garona-Nogueres, una publicació que s’ha batejat amb els topònims dels principals rius que uneixen aquestes quatre comarques pirinenques. El diari Pallars Digital dona suport al projecte i col·labora amb la revista com a mecenes.

El principal objectiu de la revista és recollir i reivindicar el patrimoni material i immaterial d'un territori i de la seva gent, també el lingüístic, especialment a l'Aran i la seva llengua pròpia. Garona-Nogueres vol fer un llarg camí i ser l'eina a través de la qual el territori pugui donar-se a conèixer i posar en valor el seu immens patrimoni. Es publicarà semestralment, a la primavera i la tardor, sempre de manera capiculada amb Cadí-Pedraforca, una de les cinc publicacions que edita el Grup Gavarres.

El primer número, que ja és als quioscos i en diferents establiments del territori, ha dedicat el dossier als oficis i el món del treball en aquestes comarques del Pirineu. L’aïllament que sovint s'atribueix a aquestes valls i muntanyes es desdibuixa si es fa una mirada enrere per veure que, com a terra de frontera, el Pallars, la Ribagorça i l’Aran han estat tradicionalment espai d’intercanvi de béns i també de coneixements, molts dels quals aplicats a la matèria que centra aquest dossier: els oficis.

Com les altres revistes d'Editorial Gavarres, totes aquestes històries publicades es faran a través del recull de la memòria oral de les persones que han habitat i habiten en aquests territoris, donant veu a persones de reconeixement públic, però també anònims que gràcies al seu testimoni es podrà entendre un territori i la idiosincràsia de la seva gent.

Presentacions arreu del territori

Per donar-se a conèixer, els editors de la revista han programat diferents presentacions arreu del territori. El passat dissabte, per partida doble, la publicació es va presentar a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu i als Jardins de Casa Mauri de la Pobla de Segur.

Aquest divendres és el torn de Tremp, en un acte que tindrà lloc a les 18:30h a l’Epicentre i que comptarà amb la participació del seu director, el periodista Guillem Lluch; l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; l'escriptor Pep Coll i el director d'Editorial Gavarres, Àngel Madrià. Degut a la pandèmia i per controlar l'aforament, caldrà inscripció prèvia, que podeu formular a través d’aquest enllaç. Aquest dissabte també s’han programat presentacions al Pont de Suert i a Vielha e Mijaran.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació