Divendres, 26 d'abril de 2024
Nova legislatura

Aquesta és l'estructura definitiva del nou Govern que presidirà Pere Aragonès

L'executiu tindrà 14 conselleries, serà completament paritari i reestructura competències de l'actual gabinet; Presidència guanya pes sota el lideratge d'ERC i es creen dos departaments nous

Joan Serra Carné / Oriol March 17 de maig de 2021 a les 16:13
Reunió del Govern del 4 de maig del 2021 | Govern
Pere Aragonès, candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, i Jordi Sànchez, secretari general de Junts, han presentat aquest dilluns l'acord per la creació d'un Govern de coalició que inclou catorze conselleries. Set seran per als republicans, i set per als de Carles Puigdemont. Desempatarà Aragonès com a president.


- Presidència. A banda de les competències actuals, com és el cas de la relació amb el món local i els esports, inclourà relacions institucionals, administració i funció pública, i l'oficina destinada a liderar el pla pilot sobre la renda bàsica. Serà per a ERC i la més ben posicionada per ocupar-la és Laura Vilagrà, número dos a les eleccions.

- Economia i Hisenda. Manté les competències actuals i anirà vinculada a la Presidència. La direcció general de Promoció Econòmica continuarà gestionant els fons europeus, però tindrà per sobre una comissió interdepartamental amb tots els membres del Govern i amb vot de qualitat d'Aragonès. Elsa Artadi, de Junts, és la més ben posicionada per assumir-la.

- Feminismes i Igualtat. Inclou l'Institut Català de les Dones, les polítiques d'igualtat i l'Oficina de Drets Civils i Polítics, ara a vicepresidència. Serà per a ERC.

- Salut. Es queda com fins ara, és a dir, amb competències incloses sobre residències. Serà per a Junts, que s'ha compromès a situar-hi Josep Maria Argimon.

- Educació. Es manté com fins ara. Serà per a ERC.

- Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. Suposa una suma de l'actual departament de Polítiques Digitals amb el de Territori. Inclou habitatge. Serà per a Junts. Damià Dalvet i Jordi Puigneró aspiren a repetir al nou executiu.

- Empresa i Treball. Uneix competències d'Empresa amb les que hi havia a Treball, Afers Socials i Famílies. Serà per a ERC.

- Acció Exterior i Transparència. Inclou relacions amb la Unió Europea i la Mediterrània, cooperació, transparència i dades obertes. Serà per a Junts, i un dels més ben posicionats per assumir-ne el lideratge és Josep Rius.

- Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació. Uneix competències ara a Territori amb les que té fins ara Agricultura. Inclou energia, residus i aigua. Serà per a ERC.

- Recerca i Universitats. També tindrà recerca en salut. Serà per a Junts.

- Interior. Inclou les competències actuals. Serà per a ERC.

- Justícia. Inclou les competències actuals. Serà per a Junts.

- Cultura. Inclou les competències actuals. Serà per a ERC.

- Drets socials. De nova creació, tindrà competències en infància, adolescència i joventut. Serà per a Junts.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació