Dimecres, 24 d'abril de 2024
residències

Protestes de la plantilla de la residència pública de la Pobla en contra de les noves condicions laborals

Una trentena de treballadores i treballadors s’han concentrat aquest dimecres per denunciar l'”indigne” nou horari que consideren que l'ajuntament els imposa

Redacció 24 de febrer de 2021 a les 12:52

Les treballadores de la residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur s'han concentrat aquest dimecres davant del centre per denunciar les "indignes" condicions laborals que consideren que l’Ajuntament de la Pobla de Segur els imposa. A la concentració, a la que hi ha participat una trentena de persones, no s'hi han pogut unir les cuidadores, que es trobaven treballant i que han denunciat que se’ls ha tancat les portes del centre per impedir la seva participació a la concentració.


Entre les condicions laborals que proposa el consistori, que és qui gestiona el centre públic, hi ha una jornada de set hores i mitja durant set dies seguits i treballant fins a tres caps de setmana al mes. Les treballadores diuen que aquest calendari és una "imposició" per part de l’ajuntament, al que acusen de "no donar opció a cap negociació”.

La proposta del comitè d'empresa és seguir amb el calendari que tenen actualment, consistent en una jornada de dilluns a dilluns, treballant dos caps de setmana alterns al mes i amb torns de vuit a 10 hores i mitja, alternant dos o tres dies de treball amb un o dos dies de descans, sempre depenent de la setmana i el quadrant. D’aquesta manera, segons la CGT, els treballadors “es poden recuperar física i psicològicament”.

Lorena Rei, del Comitè d'empresa, ha explicat que el calendari que els volen imposar "no beneficia ni a les treballadores ni als usuaris" i ha afegit que suposarà una càrrega de treball "inassumible" pel conjunt de treballadores. Rei ha dit que l'ajuntament "imposa" aquest calendari a partir de l'1 de març "sense consens" del comitè d'empresa ni del conjunt de treballadores.

Les treballadores han argumentat que "mereixen ser escoltades”, donat que són l'única residència del Pirineu que s'ha mantingut des del març lliure de Covid-19. La darrera reunió que van mantenir les treballadores amb l’Ajuntament de la Pobla i la direcció del centre va ser el passat divendres. En aquesta trobada, segons les treballadores, no es va arribar a cap acord i va finalitzar amb la "imposició" del canvi de calendari laboral l'1 de març.

Una reforma “treballada” per ordenar l’horari laboral

L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha explicat en declaracions a Pallars Digital que el que es pretén amb la reforma de l’horari és “ordenar” les condicions laborals dels treballadors i posar un horari adequat i adaptat al funcionament d’una residència. L’objectiu, segons ha assenyalat Baró, és “posar per davant el benestar dels residents”, i ha recordat que en els últims mesos s’ha incrementat la plantilla de la residència en tres persones.

L’alcalde ha assegurat que la proposta del nou horari està “treballada” i ha estat aprovada per unanimitat per la Junta de patrons de la residència, que és l’òrgan regulador del centre i que està format, entre d’altres, per representants dels grups polítics de l'ajuntament. Baró ha dit que a la residència actualment es fan “torns impossibles” que no permeten establir un control dels horaris, i ha afirmat que els canvis horaris ja es van proposar l’any passat, sense èxit, a l’antiga direcció del centre. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació