Dimecres, 29 de maig de 2024
parc natural alt pirineu

​Acaba la primera fase del procés participatiu per al Pla de millora del so i la llum al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Una quarantena de persones han fet aportacions per aconseguir la distinció de zona d'especial protecció acústica i lumínica

Redacció 5 de febrer de 2021 a les 17:30
Pla general del cel nocturn a les Comes de Rubió, al municipi de Soriguera | PNAP
Més d'una quarantena de persones han fet aportacions dins de la primera fase del procés participatiu organitzat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu per dissenyar el pla d'accions per posar en valor i conservar la qualitat acústica i lumínica d'aquest espai natural. L'actuació s'emmarca en el projecte que el parc promou des de fa dos anys per obtenir el distintiu de Punt de referència i àrea d'influència de protecció lumínica i de Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica que atorga la Generalitat.

D'aquesta manera, la seva obtenció pretén contribuir a atraure més turisme sostenible amb la realització d'activitats que posin en valor el cel fosc estrellat de qualitat i poder escoltar els sons de la pròpia natura. Es tracta de dos distintius que han de servir de revulsiu per al territori, en tant que reconeixen, d'una banda, l'excel·lència del seu cel nocturn, i de l'altra, la baixa contaminació acústica, en la línia del lema de la Vall Ferrera: Aquí es pot escoltar el silenci


En aquest context, el novembre passat es van completar els mesuraments sobre el cel nocturn i el soroll en l'àmbit del parc, que van mostrar nivells de qualitat excel·lents en els dos aspectes. Amb aquestes dades com a punt de partida, el parc va organitzar el procés participatiu que ara acaba, perquè els agents del territori, administracions, empreses, centres educatius, i ciutadania aportin idees i col·laborin en el disseny de les accions que han de garantir la preservació i la valorització d'aquest patrimoni singular.

El procés continuarà durant tot el 2021 per aplegar el màxim consens, sobretot amb els ens locals del territori del parc. Posteriorment, es redactarà la versió final del Pla d'Acció per a la seva aprovació, que inclourà propostes recollides en el procés de participació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació